Gripanden vid inofficiell nationaldag

Gårdagens hundraårsfirande av 1918 års kortlivade Belarusiska folkrepublik, BNR, blev oväntat stort. Samtidigt kantades det av gripanden.

25 mars är en traditionell protestdag för oppositionen mot landets auktoritäre president Aljaksandr Lukasjenka. Förra året ägde firandet rum mot bakgrund av landsomfattande protester mot Lukasjenkas så kallade antiparasitdekret, och slogs bestämt ned genom massgripanden av mötesdeltagare. Gripandena frestade då tålamodet hos det på senare år annars tämligen toleranta EU.

I år tillämpade regimen i stället en dubbel strategi. Delar av oppositionen gavs tillstånd att hålla sina möten i en rad av landets städer, och i Minsk deltog enligt en av organisatörerna så mycket som tjugotusen människor. Även om den rella siffran var betydligt lägre innebär det en omfattning som påminner om demonstrationerna mot dekretet för ett år sedan. Mötet i Minsk gick lugnt till och avslutades med en konsert.

Organisatörerna, den så kallade center-högerkoalitionen – som omfattar det icke-registrerade kristdemokratiska partiet, rörelsen För frihet samt Förenade medborgarpartiet – meddelade också att de tänker genomföra en namninsamling för att göra 25 mars till officiell helgdag.

En annan del av oppositionen, som mer uttalat ville förvandla minnesdagen till en protest mot Lukasjenka, hindrades dock samtidigt från att genomföra en icke-tillståndsgiven demonstration. Dess ledare, däribland de före detta presidentkandidaterna Mikola Statkevitj och Uladzimir Njakljajeu, greps preventivt av polisen. På den tänkta mötesplatsen greps åtminstone ett femtiotal människor. Bland dess fanns förutom hugade deltagare även oberoende journalister och observatörer från människorättsorganisationen Vjasna.

De flesta gripna tycks ha släppts redan på söndagkvällen men många av dem har sannolikt administrativa bötes- eller arreststraff att vänta.

Likaså stoppades aktivister från andra delar av landet som var på väg till Minsk av trafikpolisen, i en samordnad operation kallad ”Filter” – och hindrades så från att ansluta till mötena i Minsk. Enligt uppgift var flera av dem på väg till det tillståndsgivna mötet.

Ledarna för det senare uttryckte solidaritet med de gripna och sa att namninsamlingen för att göra 25 mars till helgdag kommer att förenas med krav på frisläppande av politiska fångar.

Dagen innan, 24 mars, genomfördes i Minsk också ett mindre möte med närmare tvåhundra deltagare av det Kristet-konservativa partiet BNF, en utbrytarfraktion av det större partiet med samma namn, Belarusiska folkfronten. Det mötet hade fått tillstånd och kunde också genomföras utan hinder.

Källor: naviny.org 1, 2, 3, 4, Vjasna