Gripna efter stökig protest i Mahiljou

Polisen i Mahiljou misslyckades i förrgår med att avstyra ett protestmöte. Senare greps dock flera av arrangörerna.

Det var Siarhej Tsichanouski som driver Youtubekanalen ”Ett land att leva i” – med närmare hundrafyrtiotusen följare – som hade annonserat att han skulle besöka Mahiljou och då även hade utlyst ett protestmöte utanför köpcentret Gippo klockan sju på kvällen. Tsichanouski är känd för att uppmärksamma olika lokala problem och kritisera landets diktator Lukasjenka.

Han har på senare tid inspirerat sina följare i Mahiljou att samlas för att ”mata duvorna” – det vill säga anamma den diskreta protestmetod som de senaste åren använts framgångsrikt av motståndarna till batterifabriken i Brest. Några tiotal deltagare ska ha anslutit till duvmatningarna i Mahiljou. Detta är mycket för den vanligen politiskt passiva staden.

Vid halvsextiden stoppade trafikpolisen två bilar i vilka Youtubekanalens utsända färdades, med svepskälet att kontrollera fordonen. En anmälan upprättades för att den ena bilen på sin vindruta saknade klistermärke om genomgången besiktning. Den andra bilen – där polisen felaktigt ska ha förväntat sig att finna Tsichanouski – fick pepparsprej insprutad av en okänd man som därefter fördes undan av polisen. Samtidigt ska även fyra fordon med kravallpoliser ha anlänt och positionerat sig kring platsen.

Via en livestream hade en av Youtubarna kallat på ”hjälp” från följarna i Mahiljou. Ett stort antal sådana anlände också. De ställde sig mellan Youtubarna och polisen och skällde ut de senare. När poliserna dragit sig tillbaka vidtog en kort marsch och ett improviserat protestmöte där man bland annat skanderade ”Stoppa kackerlackan” med syftning på Lukasjenka.

Därefter genomfördes som planerat ett andra protestmöte utanför köpcentret.

Siarhej Tsichanouski – som alltså hållit sig i bakgrunden under händelserna – rapporterades dock i går mitt på dagen ha gripits på en ringled utanför Mahiljou. I en livestream som föregår gripandet syns hur Tsichanouski låser in sig i bilen och försöker fördröja polisen medan han ber sina följare i Mahiljou att komma till undsättning.

Två andra greps också vid tillfället men släpptes på kvällen utan att någon anmälan mot dem hade upprättats. Även vid en efterföljande solidaritetsaktion för Tsichanouskis frigivande i Minsk greps ett tjugotal personer. Dessutom ska den kände Yotubaren Siarhej Pjatruchin i Brest ha gripits när han var i färd med att ge sig av för att stödja Tichanouski.

Källa: Vjasna 1, 2, 3