Handlarna protesterar i Vitsebsk och Baranavitjy

Vitsebsk i fredags.
Vitsebsk i fredags.

I fredags samlades tvåhundra marknadshandlare i Vitsebsk i nordöstra Belarus för att protestera mot dekret 222, som avkräver dem varudokumentation de inte har någon möjlighet att få tag i. De samlades i ett köpcentrum och gick tillsammans till länsstyrelsens byggnad.

Där vägrades de inträde och fick inte heller möta guvernören eller hans ställföreträdare, vilket de krävde. En representant för länsstyrelsens avdelning för näringslivsfrågor kom dock ut. En delegation ledd av Iryna Jaskevitj från marknadshandlarnas icke-registrerade rörelse Razam (Tillsammans) fick också ett samtal med tjänstemännen. De senare lovade att vidarebefordra ett protestbrev från handlarna till regeringen.

På torsdag 28 januari tänker handlarna samlas vid länsstyrelsen igen och tjänstemännen ska ha lovat att de då får träffa den vice-guvernör som ansvarar för handel och ekonomi.

Även i Baranavitjy i Brestlänet i sydvästra Belarus samlades på lördagen trehundra marknadshandlare vid stadshuset. Handlaren Mikalaj Tjarnavus bjöds in i byggnaden och överlämnade utan ett ord en femsidig petition med krav på att avskaffa dekret 222 och dessutom att efterskänka hyrorna för handelsplatser så länge handlarna inte kan arbeta.

Källa: Vjasna 1, 2