Handlarprotest i Minsk uppskjuten till 15 februari

Utländska diplomater närvarade vid måndagens forum i Minsk, däribland Tysklands ambassadör.
Utländska diplomater närvarade vid måndagens forum i Minsk, däribland Tysklands ambassadör.

På måndagen höll marknadshandlarnas största organisation Perspektiva återigen ett forum i Minsk, med tillresta deltagare från hela landet. Man beslöt att hålla ett protestmöte 15 februari.

Perspektiva har tidigare ställt sig avfärdande till protestmöten som metod men trycket att arrangera ett sådant har på sistone ökat, inte minst efter att handlarna i Vitsebsk sagt sig vara beredda att själva demonstrera i Minsk 8 februari. Måndagens beslut möts dock av intern kritik bland handlarna, dels eftersom detta senarelägger protesten med en vecka och dels eftersom denna är tänkt att äga rum i Bangalorparken där den riskerar att gå obemärkt förbi.

Handlarna vill att dekret 222 som ställer upp omöjliga villkor kring varudokumentation avskaffas, och Perspektiva kräver ett möte med president Lukasjenka. Vid måndagens forum närvarade representanter från flera ministerier samt även utländska diplomater. Mer än ett tusental marknadshandlare hade slutit upp och många av dem fick inte plats i konferenssalen.

Perspektivas ordförande Anatol Sjumtjenka tänker samtidigt gå vidare med planerna på en namninsamling. 50 000 underskrifter skulle enligt konstitutionen ge handlarna rätt att presentera ett eget lagförslag i parlamentet.

Källor: Belaruspartizan 1, 2