Hårdhänt gripande i Kurapaty

Sex aktivister greps på söndagen vid restaurangen i Kurapaty. I polisbussen blev de sedan misshandlade säger deras ledare Zmitser Kazakevitj, som kandiderar i parlamentsvalet 17 november.

Restaurangen Poedem pojedim (”Vi åker och äter”) i anslutning till Kurapatyskogen – med dess massgravar från Stalintiden – har väckt protester sedan den började byggas för snart tre år sedan. Även sedan den öppnades förrförra våren har aktivister varit på plats.

Också i samband med en breddning av den ringled som passerar genom området 2001 genomfördes en långvarig protest. Dock utan framgång.

Gravarna med offer för massavrättningar grävdes ut under 1980-talets senare hälft – under den sovjetiska perestrojkan – och blev en viktig symbol för den belarusiska demokratirörelsen. Arkeologen som ledde utgrävningarna, Zianon Paznjak, lever sedan många år i polsk exil men är än i dag ledare för en radikal utbrytarfraktion ur den Belarusiska folkfronten (BNF).

I går söndag förenades de pågående protesterna mot restaurangen med valagitation för Zmitser Kazakevitj ur det oregistrerade partiet Belarusisk kristen demokrati, en annan utbrytarfraktion ur BNF. När han tog sig in genom restaurangområdets grindar uppstod tumult med ordningsvakterna. En polisbuss anlände och minst sex aktivister greps och fördes bort.

– Och hela vägen från restaurangen till polisstationen i Baravljany sparkade de oss och hoppade på oss, säger Kazakevitj.

Framme på stationen upprättades anmälningar om lindrig huliganism och ohörsamhet mot ordningsmakten, administrativa förseelser för vilka de gripna nu har bötes- eller kortare arreststraff att vänta.

En av de gripna, Dzanis Urbanovitj, ska ha skadats så illa att han fick föras vidare till sjukhus. Kazakevitj släpptes efter uppvisande av intyg om att han kandiderade i parlamentsvalet och begav sig även själv till sjukhus för att dokumentera sina skador. Ytterligare en gripen som var minderårig hämtades av sin far. Övriga ska ha hållits kvar på polisstationen.

Källa: Naviny.by