Hårdnande protestläge

Myndigheterna ökar trycket mot eftervalsprotesterna i Belarus, samtidigt som en grupp anarkister gripits och anklagas för terroristbrott. Gårdagens protestmarsch – som sammanföll med den traditionella minnesmarschen till stalingravarna i Kurapaty – blev också mindre än tidigare.

Enligt naviny.by deltog något över tiotusen personer i gårdagens demonstration. Den hindrades också mer aktivt än tidigare av polisen. Hittills har polisinsatser främst varit inriktade mot inledningen och avslutningen av protestmarscherna men denna gång bibehöll man trycket hela tiden. Chockgranater och varningsskott från vapen med gummikulor användes för att skingra demonstranter.

Omkring trehundra personer ska ha gripits.

I dag rapporteras att 231 av dessa vid sidan av de vanliga bötes- och arreststraffen för deltagande i olovliga demonstrationer, en administrativ förseelse, även officiellt misstänks för brott mot strafflagens paragraf 342 om upplopp. Även detta är en tydlig upptrappning från myndigheternas sida. Utredningsmyndigheten hänvisar i en kommentar på sin Telegramkanal till fall av skadegörelse och till att demonstranterna hindrade trafiken och ignorerade polisens uppmaningar.

Gårdagens marsch sammanföll också med den traditionella årliga minnesmarschen till Kurapatyskogen, med massgravar från stalintiden. Liksom vid dessa gick marschrutten från Tjeljuskintsiparken till Kurapaty. Endast omkring femhundra demonstranter lyckades dock ta sig hela vägen fram. Där genomfördes en minnesstund med sång.

Inför helgens demonstrationer hade Lukasjenka till sitt arbetsresidens bjudit in ledande polischefer, och uppmanat dem att just ta i hårdare mot demonstranterna. Om någon bar hand på en polis borde de allra minst bli av med händerna, sa Lukasjenka, och förklarade att han genom att säga detta offentligt ville tydliggöra sin och myndigheternas beslutsamhet.

I förra veckan greps också en grupp anarkister som ska ha bildat en väpnad motståndsgrupp och utfört två brandattentat, dels mot bilar parkerade invid två myndighetsbyggnader i Salihorsk och dels mot trafikpolisens kontor i Mazyr. I ett reportage på stats-tv verkar gruppens medlemmar också själva bekräfta uppgifterna. En av de gripna är Ihar Alinevitj. Han var en av de politiska fångar som släpptes inför det förra presidentvalet 2015.

Anarkistgruppen utreds nu av KGB för terroristbrott och säkerhetstjänsten hävdar att man söker efter fler liknade grupper som gömmer sig. I stats-tv rapporteras även om sabotageförsök mot järnvägstrafiken.

I slutet av förra veckan stängdes vidare Belarus gränser mot Ukraina, Polen, Litauen och Lettland, officiellt som en skyddsåtgärd mot coronapandemins andra våg. I Lukasjenkas tal till polischeferna framgick dock att åtgärden även var riktad mot protesterna. Lukasjenka har skyllt dessa på framförallt Polen och Litauen.