Havel-pris till Kalesnikava

Den fängslade protestledaren Maryja Kalesnikava tilldelas årets Vaclav Havel-pris av Europarådets parlamentariska församling. Det är inte första gången priset går till en belarusier.

Kalesnikava dömdes nyligen till elva års fängelse för sin drivande roll i förra höstens protester, anklagad för att ha försökt ta makten. Med en bakgrund inom belarusiskt kulturliv – hon är flöjtist – engagerades hon förra året i presidentutmanaren Viktar Babarykas stab. Efter att Babaryka häktats för ekonomisk brottslighet blev hon jämte den alternative utmanaren Valeryj Tsapkalas hustru Veranika och kandidaten Svjatlana Tsichanouskaja en i den kvinnliga trio som utgjorde den nya oppositionens ansikte.

Till skillnad från de två andra stannade hon också kvar i Belarus och deltog i de stora protesterna, tills hon efter några veckor greps. Myndigheterna försökte tvångsutvisa henne men vid gränskontrollen till Ukraina rev hon sönder sitt pass och blev sedan kvar i häkte tills hon alltså dömdes för tre veckor sedan.

Att hon tilldelas årets Havel-pris tillkännagavs i dag under den parlamentariska församlingens pågående session i Strasbourg. Enligt motiveringen har hon ”demonstrerat verkligt mod och beredskap att riskera sig själv för den sak hon håller högre än sin egen säkerhet”. Hennes syster höll tacktalet i hennes ställe.

Priset instiftades 2013 och den förste att mottaga det var en annan belarusier, människorättsförsvararen Ales Bjaljatski, som förra hösten även mottog Sacharovpriset av EU-parlamentet. De flesta av pristagarna hittills har liksom Bjaljatski och Kalesnikava varit fängslade när de tillerkänts priset som även innehåller en prissumma på 60000 euro. Sedan i somras sitter Bjaljatski återigen häktad.

Kalesnikava valdes ut som pristagare i konkurrens med två andra finalister: organisationen Reportrar utan gränser och den burundiske människorättsförsvararen Germain Rukuki.