HBTQ-aktivister utmanar i Mahiljou

Polisen i Mahiljou intresserar sig för HBTQ-aktivister. Motivet kan vara deras anmälan mot den myndighetstrogna regionala tidningen.

Polisen har meddelat att man vill träffa samordnaren för HBTQ-initiativet Nya regioner, Alina, för att tala med henne om klistermärken och ett brott mot lagen om massammankomster. Polisen ringde 4 juni och lämnade ett meddelande eftersom Alina befann sig på ett tåg med dålig förbindelse och missade samtalet.

Som Nya regioner uppfattat meddelandet har man blivit anmälda för att ha använt stadsvapnet och tidningen Vetjernyj Mogiljov logotyp samt för att ha genomfört ett icke-tillståndsgivet massmöte 5 maj.

Det senare bestod i en filmvisning som ägde rum i en privat lokal. Lagstiftningen om massmöten används ofta mot otillåtna manifestationer men endast i ovanliga fall när misshagliga medborgare samlas i enskilda lokaler. Detta kräver egentligen inte alls tillstånd.

Filmen som visades var den ryska ”Mannen som slog alla med häpnad” från 2018. Den handlar om en obotligt cancersjuk familjefar som byter personlighet för att lura döden. Klistermärkena som spreds inför filmvisningen anspelade ironiskt på tidningen Vetjernyj Mogiljov, som inom HBTQ-kretsar är känd för homofobi.

Nyligen anmälde HBTQ-aktivisten Valentin Tisjka en lång rad av tidningens texter från de senaste åren till Informationsministeriet, som också fann att två av texterna innehöll ”extremism”.

I den ena artikeln berättas om hur ett ölhak i det lilla Slavarad får besök av en tillsynes homosexuell man som under allmänt påhejande misshandlas och kastas ut. Senare ska det ha framkommit att besöket varit en ”performance”. Skribenten beklagar att mannen aldrig kom tillbaka så att han, underförstått, kunde ha fått mer stryk.

Den andra texten handlar om en person som dömdes för att via en dejtingsida ha etablerat kontakt med en homosexuella man bara för att kunna misshandla honom. Tidningen beskriver gärningsmannen som en ”förkämpe för slaviska värderingar”.

Informationsministeriet har nu skickat sitt utlåtande till polisen och Vetjernyj Mogiljov riskerar att bötfällas för att ha brutit mot den administrativa lagstiftningens paragraf 17.11 om spridande av extremism.

Källor: Vjasna, tut.by, Vjaternyj Mahiljou