Hockeybas vill se VM i Minsk

Kommer vårens Hockey-VM att flyttas från Minsk eller inte? I dag träffade Internationella ishockeyförbundets ordförande René Fasel den belarusiske diktatorn Aljaksandr Lukasjenka i Minsk.

Schweizaren Fasel, som varit förbundsordförande sedan 1994, hälsades av Lukasjenka med en omfamning.

Med sig hade Fasel även förbundets generalsekreterare. Från den belarusiska sidan närvarade bland andra Lukasjenkas son Viktar, som är vice-ordförande i landets olympiska kommitté, samt Dzmitryj Baskou – ordförande i det belarusiska hockeyförbundet och nyligen inblandad i skandalen kring Raman Bandarenkas död.

Lukasjenka lovade att genomföra historiens bästa hockey-VM om planerna på ett sådant stod fast. Men i annat all skulle han inte ta illa upp, sa han till Fasel.

2017 beslutades att 2021 års VM skulle genomföras av Belarus och Lettland gemensamt. Efter fuskvalet i augusti och nedkämpandet av de följande protesterna vägrar dock Lettland att samarrangera evenemanget. Vad som ska hända med det är än så länge oklart.

Internationella ishockeyförbundet sköt i november – på grundval av en egen expertrapport – upp ett beslut om detta.

De bekymmer man sade sig se rörde dock inte människorättssituationen som sådan, utan säkerheten för spelare och andra tillresta samt oklarheter kring landets officiella statistik kring den pågående coronapandemin. I december uttalade Fasel också att man skulle göra allt i sin makt för att VM verkligen genomförs i Belarus.

Enligt ett referat från Lukasjenkas presidentkansli vidhöll han den inställningen vid dagens möte:

– Vi är mycket glada att vara här i dag för att diskutera situationen, sa Fasel. Situationen skiljer sig litet från den som var 2014. Som ni minns att 2014 var det också påtryckningar, men vi kom hit och organiserade tillsammans ett utmärkt mästerskap. Nu är situationen litet annorlunda. Sedan problemen började i Belarus så utsätts vi för stora påtryckningar. Men vi har en tydlig ståndpunkt: som ni sa, vi vill inte blanda ihop sport och politik. Och sporten bör förena folk i stället för att skilja dem åt.

Motsatt ståndpunkt har hans finske viceordförande Kalervo Kummola. Även politiker och hockeyledare i en rad europeiska länder har uttalat sig emot att låta Lukasjenka genomföra ett VM.

VM:et ska enligt planen äga rum 21 maj – 6 juni. Sverige är ett av de länder som planerats ingå i gruppspelet i Minsk. Kultur- och miljöminister Amanda Lind, som ansvarar för idrottsfrågor, stödjer dock Lettlands inställning och vill inte skänka Lujasjenka legitimitet genom ett VM.