Hundrafemtio demonstrerade i Brest

Iförda munskydd samlades demonstranter på söndagen, 12 april, för att fortsätta protesterna mot batterifabriken i Brest. Denna fick i förra veckan godkänt i en ny miljöprövning.

Regelbundna manifestationer mot fabriken har pågått sedan mars 2018, oftast i form av samlingar på det centrala Lenintorget under förevändning att ”mata duvorna”. Fabriken hade då börjats byggas några månader tidigare.

I somras fick de ovanligt ihållande och välbesökta protestmötena till följd att landets diktator Aljaksandr Lukasjenka ingrep och en brottsutredning om korruption inleddes. Mot bakgrund av miljökritiken mot fabriken var dess framtid också oviss. Lukasjenka öppnade för att fabrikskritiker skulle få göra en oberoende miljögranskning av projektet. Framförallt är det mängden utsläpp av bly som oroar.

En sådan granskning blev dock aldrig av, då kritikerna misstrodde de underlag de fick av projekteringsbolaget. I stället gav en statlig miljöprövning i torsdags, 9 april, godkänt åt den nya projekteringen. Det ser nu alltså ut som att fabriken kan bli av.

Vid söndagens demonstration samlades man som vanligt vid tolvtiden på Lenintorget. Demonstranterna var iförda munskydd. Deras antal uppskattades av människorättsförsvararen Uladzimir Vjalitjkin till omkring etthundrafemtio.

Efter ett inledningsanförande i megafon av en av protestledarna, Dzmitryj Bekaljuk, varnade polisen i egna högtalare för att deltagarna kunde ställas till svars för det icke-tillståndsgivna massmötet. Böter och kortare arreststraff förekommer ofta och har nyligen tillämpats i ovanligt massiv skala efter decemberprotesterna i Minsk.

De närvarande bemötte dock varningen med busvisslingar och rop om att polisen borde skämmas. Därefter tågade de längs Pusjkin- och Sovjetgatorna till stadens centrala varuhus. De hade en banderoll med texten ”Nej till batterifabriken” och skanderade samma slagord, samt slagorden ”No Pasaran” (efter känd förebild i spanska inbördeskriget) och ”Byråkraterna i fängelse”.

Inga gripanden ägde rum under demonstrationen. I andra sammanhang har dock polisen identifierat protestdeltagare för att sedan straffa dem i efterhand.

Källor: Vjasna, Brestskaja Gazeta