Hundratals gripna vid ny söndagsmarsch

Trots delvis regnigt väder genomfördes återigen en enorm protestdemonstration i Minsk på söndagen, jämförbar med de tidigare hundratusenhövdade manifestationerna.

I många andra städer samlades också människor till mindre manifestationer, enligt polisen totalt 22 stycken som uppges ha varit betydligt mindre än tidigare och med som mest ett par hundra deltagare.

Åtminstone trehundrafemtio demonstranter greps och har bötes- eller arreststraff att vänta. I Homel och Mahiljou förekom mer dramatiska scener med användande av pepparsprej och avlossande av varningsskott med gummikulor i luften.

Söndagens protestmarsch var annonserad som en alternativ ”installation” av den förmodade vinnaren i presidentvalet 9 augusti – den numera landsflyktiga Svjatlana Tsichanouskaja.

Förutom ”Sveta är president” skanderade demonstranterna bland annat även ”Nog med rädsla, dags för motstånd”, ”Försvinn, du och din kravallpolis” och ”Enade är vi oövervinnerliga”. Den vit-röd-vita flaggan var som tidigare vanlig bland protestdeltagarna.

Demonstrationen tog återigen en ny väg genom Minsk och kom denna gång inte i närheten av diktatorn Lukasjenkas arbetsresidens Självständighetspalatset.

I går sa också en av presidiemedlemmarna i Tsichanouskajas samordningsråd – förre teaterdirektören, kulturministern och diplomaten Pavel Latusjka – att presidiemedlemmarna var redo att återvända från exil om EU och Ryssland kunde ställa garantier för deras säkerhet.

Bland rådspresidiets sju medlemmar har den kristdemokratiska politikern Volha Kavalkova (liksom Tsichanouskaja själv) tvingats lämna landet, något även Latusjka gjort på egen hand, medan Maryja Kalesnikava liksom juristerna Lilija Vlasova och Maksim Znak sitter i häkte.

I morse flög även en annan presidiemedlem, författarinnan och nobelpristagaren Svjatlana Aleksijevitj, till Tyskland. Enligt hennes assistent handlar det om en arbetsresa och inte om exil. Men samtidigt uppges Aleksijevitjs återkomst vara avhängig utvecklingen i Belarus.

Kvar i frihet i hemlandet är därmed bara en presidiemedlem, strejkorganisatören vid Minsks traktorfabrik Siarhej Dyleuski.