Hundratusen protesterade i Minsk

Ännu en enorm protestmarsch ägde rum i dag söndag. Polisen försökte liksom tidigare begränsa demonstrerandet och grep några hundra personer i Minsk och på andra håll.

Centrum var avspärrat men liksom de senaste söndagarna marscherade demonstranterna i stället till Lukasjenkas arbetsresidens, Självständighetspalatset. Denna gång uppehöll sig de främsta demonstranterna alldeles intill polisavspärrningen där. Mot slutet besprutades de med pepparsprej då de försökte klottra på avspärrningen.

Flera av polisgripandena blev också mer eller mindre kaotiska när demonstranter försökte undkomma. Ett par personer hoppade ned i floden Svyslatj och simmade undan. Ett kafé där andra tog sin tillflykt – och personalen låste om dem – fick sin glasdörr krossad av poliserna.

Inför dagens marsch publicerade Svjatlana Tsichanouskaja och hennes två kampanjpartners från i somras, Valeryj Tsapkalas hustru Veranika och Viktar Babarykas stabschef Maryja Kalesnikava, ett videosamtal där de intygade att de står fortsatt enade mot Lukasjenka.

Tsichanouskaja befinner sig som bekant i Litauen. Paret Tsapkala befinner sig ockå i landsflykt och Babaryka är sedan i juni häktad och anklagas för ekonomiska brott. Endast Maryja Kalesnikava är kvar i Belarus där hon också deltar aktivt i protesterna, inklusive dagens.

Lukasjenka tycks å sin sida fortsatt försöka stryka Ryssland medhårs så mycket han kan. Torsdagens påstående om att Belarus lyckats avlyssna ett samtal mellan Warszawa och Berlin, som skulle visa att novitjokförgiftningen av Aleksej Navalnyj är ett tyskt påhitt, följdes av att det inspelade samtalet publicerades. Det är dock försett med röstöversättning till ryska och att höra mer än enstaka fragment av det ursprungliga samtalet går inte.

I samtalet sägs dock att Lukasjenka är en ”hård nöt” att knäcka och att man med Navalnyjhistorien vill uppta Putin med interna problem – så att han slutar lägga näsan i blöt i Belarus. Publiceringen har mötts med vantro och löje.

Kristdemokraten Volha Kavalkova som avtjänade ett arreststraff har också lämnat landet under liknande former som Tsichanouskaja strax efter valet. Kavalkova informerades om att hon antingen fick bli fängslad under lång tid framöver, eller ge sig iväg. Hon kördes därefter till polska gränsen där hon klev på en buss till Warszawa.