Husrannsakan mot Belsatkontor i Minsk

Utredningsmyndigheten genomförde i morse en husrannsakan mot Belsats kontor i Minsk. Den Polenbaserade tv-kanalen anklagas för förtal.

Belsat har sänt via satellit och internet sedan 2007 och är en av de viktigaste oberoende massmedierna som riktar sig mot en belarusisk publik. Kanalen är baserad i Polen och vägras ackreditering i Belarus. Dess nätverk av frilanskorrespondenter drabbas ständigt av bötesstraff för att sakna ackreditering, enligt kanalen uppgår den totala bötessumman till åttahundratusen kronor.

I morse klockan tjugo över åtta ringde en kvinna på porttelefonen till kanalens kontor i Minsk och sa att hon var från fastighetsförvaltningen och ville kontrollera varför varmvattnet inte fungerade. Belsatmedarbetaren Mikola Dziabjola, som var ensam i lokalen, svarade att varmvattnet visst fungerade och lät bli att öppna.

Tio minuter senare ringde det på dörren och genom titthålet såg han maskerade män. I ett samtal till hans privata mobiltelefon upplystes han om att männen var från Utredningsmyndigheten, men svarade att han inte kunde kontrollera vem han talade med. Först när han hörde en vinkelslip sättas igång utanför dörren öppnade han den och husrannsakan tog vid.

Enligt Dziabjola agerade utredningspersonalen korrekt och hade med sig två vittnen till husrannsakan, något som krävs enligt belarusisk lag. Av bilder framgår dock att utredarna lämnade en väldig röra efter sig. Två stationära datorer och fyra laptopar samt annan IT-utrustning togs i beslag.

Dziabjola förbjöds av utredaren att offentliggöra vilket slags brottsanklagelse som låg till grund för husrannsakan. Chefen för Utredningsmyndighetens informationsavdelning uppger dock för nyhetsbyrån Belapan att det rör sig om förtal och att de beslagtagna datorerna använts för att sprida falska uppgifter.

Belsatjournalisten Ales Zaleuski antar att det kan handla om hans egen rapportering kring korruptionsskandalen i sjukvårdsministeriet i somras. Av misstag uppgavs där att chefen för landets rättsmedicinska institut Andrej Sjved hade gripits, ett påstående som sedan togs tillbaka och för vilket kanalen bad denne om ursäkt.

Rättsmedicinchefen Sjved anmälde ändå kanalen till Utredningsmyndigheten för förtal. I november nekade denna att inleda en förundersökning, men efter att Sjved överklagat beslutet ändrades det i januari av Minsks stadsåklagarmyndighet.

I höstas drabbades ett stort antal medarbetare vid de två andra huvudsakliga oberoende nyhetsfömedlarna i Belarus – nyhetsbyrån Belapan och sajten tut.by – av höga böter inom det så kallade Belta-fallet.

Källa: Naviny.by