Ihar Losik avslutade hungerstrejk

Den häktade grundaren av en populär Telegramkanal avslutade i går sin hungerstrejk, efter att ha varit utan mat i över fyrtio dagar. Han säger sig ha övertygats av den massiva solidaritet han erfarit.

Ihar Losik grundade Telegramkanalen ”Hjärnans Belarus”, Belarus golovnogo mozga, som jämte den mer omtalade kanalen Nexta spelat en viktig roll i senare tiders protester mot Lukasjenkaregimen.

Losik greps dock redan 25 juni, långt innan valet 9 augusti och de följande massprotesterna, för att ha anstiftat ordningsstörningar. Telegramkanalen har dock fortsatt att fungera utan honom.

25 december, ett halvår efter gripandet, skulle den maximala häktningstiden ha gått ut.

Myndigheterna tillförde dock 15 december en ny och närliggande anklagelsepunkt, om förberedelse för att själv delta i upplopp. Av allt att döma ville man på så vis hålla kvar Losik i häktet ytterligare en tid. Denne gick i protest ut i hungerstrejk och krävde att anklagelserna skulle dras tillbaka eller åtminstone att slippa sitta häktad. 25 december förlängdes dock häktningen i tre månader framåt.

Även Losiks hustru inledde i solidaritet en hungerstrejk men avbröt efter någon vecka denna, med hänvisning till påtryckningar mot familjen. Paret har en tvåårig dotter.

Losik har dock fortsatt att hungerstrejka – fram till i går, då han avbröt hungerstrejken.

I ett brev förklarar han att han kände att han kunde hålla på längre men att den solidaritet han erfarit fått honom att avstå. Bland annat inledde två studenter vid det medicinska universitetet i Minsk nyligen en hungerstrejk i sympati med Losik, och han skriver att han inte vill ta ansvar för andra människors hälsa.

Han förklarar sig också vara övertygad om att proteströrelsen snart kommer att segra.