Ingen benådning för dödsdömda Kavaljou och Kanavalau

Bild från rättegången mot Kanavalau och Kavaljou

President Aljaksandr Lukasjenka kommer inte att benåda Uladzislau Kavaljou och Dzmitry Kanavalau, som i november dömdes till döden för bombdådet i Minsks tunnelbana i april förra året. Det beskedet gavs i statlig belarusisk (vitrysk) TV tidigare ikväll.

De 26 år gamla Kavaljou och Kanavalau greps redan dagen efter explosionen, som tog livet av 15 personer och skadade många fler. Mot Kanavalau tillkom i ett senare skede även anklagelser om inblandning i andra terrordåd, bland annat en explosion i Minsk i juli 2008.

Kanavalau erkände sig senare skyldig till flera av brotten han anklagades för och har enligt officiella uppgifter inte ansökt om nåd efter att dödsdomen fastställts. Kavaljou bestred däremot åtalspunkterna i rätten och har efter fastställt domslut skrivit under en nådeansökan.

Uladzislau Kavaljous mor, Ljubov Kavaljova, har under de senaste månaderna kämpat hårt för att förebygga att dödsdomen verkställs. Som Fokus Vitryssland tidigare skrivit om, gjorde hon bland annat en anmälan till FN:s människorättskommitté, som också beslutade ta upp ärendet för granskning.

Rättegången och domen mot Kavaljou och Kanavalau har delat det belarusiska samhället och osäkerheten kring om det är rätt personer som har dömts är utbredd, enligt vad Fokus Vitryssland erfar.

Belarus är det enda landet i Europa som idag aktivt tillämpar dödsstraff.

Källa: Naviny.by