Inrikesministern sparkad

Anatol Kuljasjou och Ihar Sjunevitj

Belarus inrikesminister Anatol Kuljasjou har avskedats och ersatts av Ihar Sjunevitj, som utsågs till vice inrikesminister i januari 2012 efter att under flera år ha arbetat inom säkerhetstjänsten KGB. Sjunevitj höll personligen förhör med flera kända politiska fångar i det rättsliga efterspelet till presidentvalet 2010, däribland presidentkandidaten Andrej Sannikau och journalisten Natalja Radzina.

Oberoende bedömare tror att avskedandet av Kuljasjou är resultatet av en dragkamp mellan olika falanger inom regimen, där just ledande personer inom säkerhetstjänsten sedan en tid tillbaka anses ha fått ökat inflytande. Att Kuljasjou inte fått lämna sin post tidigare förklaras med att han visat en mycket stor lojalitet med president Lukasjenka.

Anatol Kuljasjou är uppförd på EU:s sanktionslista över belarusiska statstjänstemän som inte får resa in i EU på grund av att de gjort sig skyldiga till allvarliga människorättsbrott. Kuljasjou ansvarade bland annat för polisinsatsen vid den stora protestdemonstrationen efter presidentvalet den 19 december. Han misstänks också bära ansvar för tortyr.

Källa: Radio Svaboda