Internationell kampanj för Vjasna

I dag inleds den internationella kampanjen #FreeViasna, till stöd för fängslade människorättsförsvarare i Belarus. Östgruppen är en av organisationerna bakom kampanjen.
 
– Vi vill uppmärksamma förföljelsen av våra kollegor i den belarusiska människorättsrörelsen och visa dem vår solidaritet, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Kampanjen #Free Viasna har initierats av 23 organisationer, förutom Östgruppen bland andra Amnesty International, Human Rights Watch, FIDH och Human Rights House Foundation.

I fokus för kampanjen står sju frihetsberövade aktivister från en av landets främsta människorättsorganisationer, Vjasna. Kampanjen inleds på årsdagen av gripandet av Marfa Rabkova, samordnare av Vjasnas volontärverksamhet, som nu hotas av upp till tolv års fängelse.

Bland övriga frihetsberövade märks Ales Bjaljatski, som tidigare suttit fängslad i flera år på politiska grunder. Bjaljatski och Vjasna som organisation tilldelades 2020 det så kallade alternativa Nobelpriset, Right Livelihood Award, för sitt mångåriga och professionella människorättsarbete.

– Anklagelserna mot Vjasna och dess medlemmar är uppenbart politiskt motiverade. Vi kräver att de frisläpps omedelbart och villkorslöst, säger Martin Uggla.

I ett separat gemensamt pressmeddelande skriver de 23 organisationerna:

”I dag är det ett år sedan de belarusiska myndigheterna inledde sin skamlösa häxjakt mot Vjasna genom att godtyckligt frihetsberöva Marfa Rabova, Vjasnas volontärsamordnare. Under de följande månaderna kastades ytterligare sex medlemmar av denna människorättsorganisation bakom galler och ställdes inför ogrundade brottsanklagelser för att ha bedrivit sitt legitima människorättsarbete.”