Internationellt stöd för häktad

Den häktade fackförbundsmannen Ihar Komlik, som av belarusiska människorättsförsvarare betraktas som politisk fånge, fick i förra veckan stöd även från internationella organisationer.

Generalsekreterarna i det globala industrifacket IndustriALL med 50 miljoner medlemmar i 140 länder och den internationella fackliga samorganisationen ITUC med 176 miljoner medlemmar i 162 länder vände sig då i ett gemensamt brev adresserat till Belarus president, utrikesminister och riksåklagare.

Där uttrycker de sin oro över tillslaget mot den oberoende belarusiska fackföreningsrörelsen. I brevet kräver de att brottsanklagelserna dras tillbaka och öppnar för att annars koppla in den internationella arbetsorganisationen ILO.

Även det internationella Observatoriet för försvar av människorättsförsvarare protesterade i förra veckan mot tillslaget. Man såg dess förklaring i det drabbade fackförbundets aktiva motstånd mot president Lukasjenkas dekret nummer 3, det så kallade ”parasitdekretet”.

Som iöst.nu tidigare rapporterat anklagas Ihar Komlik för grovt skattebrott.

Enligt Statliga kontrollkommissionen, KGK, en motsvarighet till den svenska riksrevisionen men med polisiära befogenheter, har Komlik tillsammans med Henadz Fedynitj ”för personlig vinning” mottagit pengar på utländska konton öppnade i deras fackförbunds namn.

Komlik är ekonomiansvarig i det oberoende Radioelektroniska fackförbundet och ordförande i dess lokalförening i Minsk. Fedynitj är förbundsordförande. Båda greps i samband med att en rad husrannsakningar ägde rum. Fedynitj släpptes sedan men är liksom Komlik ändå fortsatt misstänkt.

Straffet för det brott de anklagas för kan bli upp till sju års fängelse.

Källa: Vjasna 1, 2, 3