IOK underkänner Lukasjenkas son

Internationella olympiska kommittén (IOK) erkänner inte valet av diktatorn Aljaksandr Lukasjenkas son Viktar till ordförande för landets olympiska kommitté. Varken han eller den övriga verkställandet utskottet i Belarus nationella olympiska kommitté är välkommen på OS-evenemangen.

Redan i december förklarade IOK Aljaksandr Lukasjenka, ordförande i den nationella olympiska kommittén sedan 24 år, hans son Viktar Lukasjenka, förste viceordförande sedan något år, samt Dzmitryj Baskou, ordförande i det belarusiska hockeyförbundet och ledamot i olympiska kommitténs verkställande utskott, ovälkomna i olympiska sammanhang.

Bakgrunden är att även framstående belarusiska idrottare, som deltog i höstens protestvåg efter fuskvalet i augusti, drabbats av repression, och att Dzmitryj Baskou deltog i det maskerade regimtrogna medborgargarde som var inblandat i Raman Bandarenkas död i november.

Halvhjärtade försök att gå IOK till mötes genom att låta Viktar Lukasjenka efterträda sin far som nationell ordförande 26 februari, och att samtidigt befria honom från tjänsten som sin fars rådgivare i säkerhetsfrågor, betraktas som otillräckliga av IOK. IOK:s stöd till belarusiska OS-satsningar inför 2021 års Tokyo-OS och nästa års vinter-OS i Kina ska nu kringgå den nationella olympiska kommittén och betalas ut direkt till idrottsmännen. Nödvändiga kontakter med kommittén kommer att kringgå det verkställande utskottet och begränsas till kommitténs generalsekreterare.

Nyligen berövades Belarus även uppdraget att arrangera årets ishockey-VM senare i vår.