”Jag tror att han avgår i vår”

Den belarusiske dikatorn Aljaksandr Lukasjenka kommer att tvingas avgå redan i vår, tror Svjatlana Tsichanouskaja. Avgörande blir enligt henne trycket från EU och USA.

Det är i en intervju i tyska Bild am Sonntag, publicerad i går, som den landsflyktiga förmodade vinnaren i presidenvalet förutspår genombrottet.

– Trycket kommer att växa dag för dag, säger hon till tidningen. Och en dag blir det för mycket för Lukasjenka så att han avgår.

– Lukasjenkas regim faller under detta år, lägger hon till. Jag tror att han kommer att avgå i vår.

I en schweizisk tidning konstaterade hon dessförinnan att höstens gatuprotester slagits ned, men menade att människor kommer att återuppta dem när de känner att tiden är den rätta.

Samtidigt manar den tidigare teaterchefen, kulturministern och diplomaten Pavel Latusjka i en annan tysk tidning, Welt am Sonntag, till bredare sanktioner mot Belarus.

Latusjka tog ställning mot valfusk och polisbrutalitet efter valet i augusti och ingår i presidiet för Tsichanouskajas samordningsråd. Även han befinner sig i exil, i Polen, medan Tsichanouskaja är i Litauen.

Den nuvarande sanktionerna – som infördes i flera steg under hösten och vintern – är enligt Latusjka bara ”kosmetiska” och behöver alltså breddas.

Sanktionerna som är riktade mot ansvariga för repression och mot de som tjänar på eller stödjer regimen ekonomiskt omfattar i dag 88 personer och sju organisationer eller företag. Så sent som i torsdags förlängdes de till att gälla ett år framåt.

Latusjka vill att sanktionslistan breddas till att omfatta flera hundra personer (vilket var fallet innan EU inledde ett töväder med Lukasjenka 2015) och dessutom att EU inför ekonomiska sanktioner mot Belarus. Unionen bör ”avsluta alla ekonomiska relationer” med Belarus, anser han.

– Vi är redo att uthärda ekonomiska sanktioner i sex eller tolv månader om situationen förbättras efteråt, säger Latusjka och tillägger att målet med sanktionerna är att tvinga Lukasjenka till förhandlingar.