Jehovavittne utlämnas inte till Ryssland

Belarus lämnar inte ut en rysk medborgare som av hemlandet efterlysts så som Jehovas vittne. Till skillnad från i Ryssland är rörelsen inte förbjuden i Belarus.

Nikolaj Machalitjov släpptes i går efter ett beslut av den belarusiska riksåklagarmyndigheten att inte bevilja Rysslands begäran om utlämning.

Han har suttit häktad i Vitsebsk sedan 21 februari, efter att ha gripits under en poliskontroll i närbelägna Haradok. Det visade sig då att han var efterlyst av Ryssland och att en brottsutredning mot honom pågick sedan i januari 2019. Under häktningstiden har de belarusiska åklagarna begärt in och granskat Rysslands dokumentation i utredningen.

Machalitjov säger sig själv ha varit tidigare ovetande om brottsutredningen mot honom. Jehovas vittnen uppger att han är ett av 23 jehovavittnen i hemregionen Chantien-Mansien i Sibirien som förföljs av myndigheterna.

”Brottet” är alltså organisering av Jehovas vittnen, som i Ryssland sedan 2017 är stämplat som en ”extremistisk” organisation och förbjudet. Åtminstone sju fängelsedomar har utdömts, och även flera villkorliga domar och böter, mot landets jehovavittnen. Den förste att dömas var en dansk medborgare, Dennis Christensen, sedan länge bosatt i ryska Orjol, som nu avtjänar ett sexårigt fängelsestraff.

Ytterligare hundratals utreds eller har utretts för brott och många har fått tillbringa längre eller kortare tid i häkte. Många rapporteras även ha sökt asyl i utlandet, inte minst i Finland. Nikolaj Machalitjov har under häktningstiden själv sökt asyl i Belarus.

Machalitjovs fall har engagerat människorättsorganisationen Human Constanta som hjälper flyktingar. Dess belarusiska företrädare Enira Branitskaja, själv före detta politisk fånge, har uppmanat Belarus att neka den ryska utlämningsbegäran.

Dels stipulerar den belarusiska utlänningslagen att ingen får utlämnas till ett land där denne riskerar förföljelse på religiös grund, dels är Jehovas vittnen inte förbjudna i Belarus. Tvärtom verkar rörelsen fritt och är registrerad som religiöst samfund i landet. Häromåret samlade dess årliga sammankomst över åttatusen deltagare på Traktorstadion i Minsk. Många av de närvarande hade kommit från Ryssland.

Även i höstas nekade Belarus utlämning av en religiös-politisk aktivist till en tidigare sovjetrepublik: Farhod Odinajev från Tadzjikistan.

Källa: Naviny.by 1, 2, 3, Jehovas vittnen