Grävande journalist häktad

Den kände journalisten Siarhej Satsuk greps i förrgår anklagad för mutbrott. I ett öppet brev säger han sig ha väntat att detta ska inträffa och att det är ett sätt att stoppa hans undersökningar.

Bakgrunden är den korruptionsskandal som skakat den belarusiska hälsovården, och där en före detta vice hälsominister ska ställas inför rätta. I början av förra året avslöjade Satsuk hur hälsovården köpte in sjukvårdsartiklar för omkring tio gånger det egentliga priset och pengarna försnillades.

I det brev som i går publicerades av den oberoende nyhetssajten tut.by berättar Satsuk att han efter publiceringen fick besök av en person som försökte övertala honom att inte gå vidare med ämnet, eftersom det då skulle bli värst för honom själv. En uppmaning att tänka på hur det skulle gå för hans familj utan honom fick också Satsuk att tänka om. Detta eftersom Satsuks hustru är mycket sjuklig.

Han avstod därför ifrån att publicera en uppföljande artikel om en icke-namngiven general inom rättsväsendet som han säger står bakom de firmor i EU som fungerar som mellanhänder i korruptionsupplägget.

En intervju med Satsuk i den Polenbaserade tv-kanalen Belsat tycks dock ha utlöst just den motreaktion Satsuk hade hoppats undvika. Först slutade hans kontakter inom rättsväsendet att besvara hans mejl och telefonsamtal. Sedan anklagade den ledande regimtidningen Belarus Idag Satsuk för att ha skrivit på beställning från de korruptionsanklagade företagens konkurrenter.

Satsuk skrev därför sitt brev för flera månader sedan, och bad tut.by att publicera det i händelse av att han skulle gripas. Vilket nu alltså har skett.

I går genomfördes även en husrannsakan på den nättidning Satsuk driver, Jezjednevnik, och medarbetarna förhördes.

Källa: tut.by 1, 2