Kärnkraftverk snart igång

Det nybyggda kärnkraftverket i Astravets har fått tillstånd att importera bränsle. Det tyder på att den första av två reaktorer snart kommer att tas i drift.

Under februari-mars ska det belarusiska räddningsministeriets strålsäkerhetsavdelning ha inspekterat det ryskbyggda kärnkraftverket, och i förra veckan meddelade det ryska statsägda kärnkraftsbolaget Rosatom – som står bakom verket – att man fått tillstånd att importera bränsle och nu förbereder igångsättandet av den första reaktorn.

Belarus energiminister har tidigare sagt att driften väntas starta i juli, vilket ska betyda att kärnkraftverket börjar leverera energi i september-oktober. Den andra reaktorn väntas starta nästa år. Totalt ska kärnkraftverket då kunna leverera 19 miljarder kilowattimmar om året. Det motsvarar väl över hälften av dagens elförbrukning i landet.

Driften hade tidigare tänkts vara igång redan förrförra året men har blivit försenad. Kostnaden för kärnkraftverket är hittills uppe i drygt fyra miljarder dollar och väntas bli sex miljarder.

Kärnkraftverket är kontroversiellt av flera skäl.

Det mesta av nedfallet från 1986 års kärnkaftsolycka i Tjernobyl hamnade i Belarus, där en mindre del av landet alltjämt är obeboelig. Projektet har mot denna bakgrund väckt protester från inte minst dess oppositionsrörelse, som traditionellt ser den årliga så kallade Tjernobylmarschen 26 april som en av sina viktigaste manifestationer. I år fick marschen dock ställas in på grund av coronapandemin. Även förra året ställdes marschen in på grund av de höga demonstrationsavgifter som då nyligen hade införts.

Året dessförinnan, 2018, deltog också relativt få människor i manifestationen. Större avtryck under senare år har gjorts av lokala miljöprotester mot ett pappersbruk i Svetlahorsk och en batterifabrik i Brest.

Kännbart motstånd mot kärnkaftverket kommer dock från det angränsande Litauen, vars huvudstad Vilnius ligger knappt fem mil bort. Enligt en rapport från Litauens säkerhetstjänst tar Rosatom inte säkerhetsfrågorna på allvar och landet har blockerat Belarus samarbetssamtal med EU så länge farhågorna kvarstår. Man försöker också övertala de andra grannländerna att säga nej till framtida import av elenergi från kärnkraftverket.

Källor: Naviny.by 1, 2, 3, Worlddata.info