Kärnvapen i Polen och Belarus möjligt

I ännu en större intervju i går förklarade Aljaksandr Lukasjenka att han – om Nato placerar kärnvapen i Polen – är beredd att hysa ryska kärnvapen på eget territorium. Nödvändiga installationer från sovjettiden finns fortfarande kvar, hävdar han.

Nyligen har Lukasjenka gett större intervjuer till amerikanska CNN och till brittiska BBC, där särskilt den senare tycks ha blivit en ansträngande övning för honom. Gårdagens intervju gjordes av en mer välvillig utfrågare: den ryske tv-journalisten Dmitrij Kiseljov, som för en västerländsk publik kanske mest är känd för sin varning från 2014 om att Ryssland kunde förvandla USA till ”radioaktiv aska”. Uttalandet ägde rum mot bakgrund av att Ryssland kastades ut ur G8 på grund av Krims annektering.

Hela Kiseljovs intervju är ännu inte publicerad, men fragment av den är det. Kiseljov tar i ett av dessa upp Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenbergs uttalande nyligen att om Tyskland inte längre vill hysa amerikanska kärnvapen så kan Nato i stället placera dem längre österut, vilket i praktiken tycks betyda Polen. Frågan har blivit aktuell i och med det tyska regeringsskiftet.

Även nu är situationen ovanligt spänd och svaret i intervjun ställer kanske läget på sin spets:

”Då föreslår jag Putin att återbörda kärnvapnen till Belarus”, sa Lukasjenka. ”Vi får komma överens om vilket slags kärnvapen som är mest effektivt i en sådan uppställning. I Belarus är vi ju redo för det här. Som en förutseende, ursäkta, föreståndare har jag ju inte förstört något. Alla ’sarajer’ är kvar på sin plats”, sa Lukasjenka och syftade uppenbarligen på sovjettida raketsilos och liknande installationer.

Under sovjettiden var den belarusiska delrepubliken tungt beväpnad med kärnvapen men i början av 90-talet fördes dessa ut till Ryssland, något Lukasjenka i efterhand betraktat som ett misstag.

I intervjun tog Lukasjenka även offentligt ställning för att det annekterade Krim är en del av Ryssland. Tidigare har han undvikit detta.