Kastiusou gripen för kupplaner

Det var planer på en statskupp som föranledde gripandet av Belarusiska folkfrontens ledare för en vecka sedan. Kuppmakarna planerade att mörda landets diktator Aljaksandr Lukasjenka, hävdar myndigheterna.

Ryhor Kastiusou leder sedan 2017 Belarus äldsta och åtminstone tidigare största oppositionsparti. Som iöst.nu rapporterade i början av förra veckan greps han i Sjklou och fördes till KGB:s häkte i Minsk. Motivet var okänt men det talades om att Kastiusou är en av flera personer som ansökt om demonstrationstillstånd 26 april, då den årliga oppositionella Tjernobylmarschen brukar hållas.

I helgen framkom att det åtminstone formellt i stället handlar om en statskupp planerad av den USA-baserade juristen Juras Siankevitj och den kände journalisten Aljaksandr Fjaduta.

Fjaduta försvann i förra veckan under ett besök i Moskva, och många blev oroliga att hans dåliga hälsa låg bakom försvinnandet. Sedan framkom att även han befann sig i KGB:s häkte i Minsk.

Både Fjaduta och Siankevitj greps av den ryska säkerhetstjänsten FSB, i samarbete med KGB, efter ett möte på ett kafé i den ryska huvudstaden. Vid mötet deltog ”belarusiska generaler” som låtsades vara villiga att delta i deras planerade statskupp.

I en videoinspelning gjord i smyg säger Siankevitj att man måste eliminera Lukasjenka, blockera polisen, inta radio- och tv-stationer och helst blockera Minsk så att inrikesministeriets trupper inte kan ta sig in i staden. Fjaduta säger att åtminstone trettio ledande befattningshavare måste interneras. En av ”generalerna” frågar om man man menar att Lukasjenka fysiskt ska likvideras och får ett jakande svar.

Ryhor Kastiusou ska enligt Lukasjenka själv – som uttalade sig om historien under en så kallad subbotnik i helgen – ha varit inblandad i mindre grad. I det material som offentliggjorts av myndigheterna deltar han i en Zoom-diskussion med bland andra Fjaduta och Siankevitj där det talas om ett kuppscenario. Enligt en annan av zoom-mötets deltagare ingick detta i en serie möten som bara avsåg att diskutera situationen allmänt.