Kastus Zjukouski i landsflykt

Journalisten Kastus Zjukouski har lämnat Belarus med sin familj. Detta efter ett provokativt överfall mot honom och en kollega på en landsväg i Homellänet.

Kastus Zjukouski är känd som den Polenbaserade tv-kanalen Belsats mest bötfällde frilanskorrespondent. Under sina reportageresor i och kring hemstaden Homel i sydöstra Belarus har han ständigt blivit polisanmäld och sedan fälld i domstol för att sakna ackreditering, ett problem för alla Belsatmedarbetare.

Tidigare har iöst.nu rapporterat att hans böter från 2014 till sommaren 2017 uppgick till motsvarande femtiotusen kronor. Nu skriver Belarusiska journalistassociationen att han under 2018 dömdes 16 gånger för att ha saknat ackreditering, och en gång för att ha förolämpat domstolen, till totalt ytterligare femtiotusen kronor i böter.

Kravet på officiell ackreditering är vida kritiserat och bland andra OSSE:s pressombudsman har uppmanat Belarus att avskaffa detta, eftersom det utgör en inskräkning av pressfriheten.

2016 blev Zjukouski och en kollega till honom, Aljaksej Atrosjtjanka, dessutom föremål för ett oprovocerad kränkning från polisen i den lilla orten Lojev.

– Utan att förklara något och utan att presentera sig beordrades vi att åka till stationen, berättade Zjukouski då. Där blev de brutala. De tryckte ned mig på golvet, satte på handbojor, och någon jag inte kände igen men som sa sig vara andrechefen på stationen satte foten mot mitt huvud.

Förra våren försökte Zjukouski distansera sig från Belsat för att slippa fler böter men detta misslyckades.

Under den senaste tiden har han också mottagit hot via sociala medier och mejl, och okända huliganer ska ha uppsökt honom i hemmet. Han polisanmälde båda händelserna men polisen påstod sig inte kunna göra något.

13 januari i år färdades så Zjukouski tillsammans med aktivisten Barys Anikejeu i bil från Cholmets till Chojniki när fordonets motor blev för varm. Då de stannade för att undersöka varför dök en jeep upp och de omringades av fyra storvuxna män.

– De kastade något slags brännande vätska i ansiktet på mig, berättar Barys Anikejeu. Glasögonen föll till och med av. Kastus slog de omkull, tog hans id-handlingar, rev sönder passet som lyckligtvis var utgånget, och så hånade de honom: ”Här har du utlandet!”

Varken Zjukouski eller Anikejeu har vänt sig till polisen.

– Jag ser ingen mening med att anmäla, säger Zjukouski.

Han berättar att han nu befinner sig i ett ett västeuropeiskt land där han studerar språket.

– Min familj är med mig, säger han, eftersom jag är orolig framförallt för min dotters framtid. Hon växer upp och vem vet vilka provokationer de här illvilliga människorna är i stånd till, för att genom vår dotter skada mig och min fru. Jag har inget förtroende för polisen och än mindre för säkerhetstjänsten.