”Katastrofal signal” från hockeybas

En katastrofal signal, kommenterar Östgruppens ordförande Martin Uggla måndagens hockeymöte i Minsk till SVT:s Sportnytt. Hockey-VM:s genomförande i maj-juni är alltjämt en öppen fråga.

Hockeyvärlden väntar otåligt, rapporterar Sportnytt, men något besked från förhandlingarna i Minsk finns ännu inte.

– Som sagt var så hoppas vi på information i närtid, säger svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson till programmet. Och vi inte bara hoppas utan vi förväntar oss det. För att det är januari månad och det är snart bara fyra månader kvar till nedsläpp i det kommande VM:et. Som läget ser ut i Belarus just nu, kopplat till säkerhet och hälsa, så bedömer vi att det inte går att spela där.

Samtidigt illustrerade SVT intervjun med bilder på de gångna månadernas polistillslag mot demonstranter.

Måndagens möte mellan Internationella ishockeyförbundets ordförande René Fasel och den belarusiske diktatorn Aljaksandr Lukasjenka inledde förhandlingarna om hur det ska bli med VM:et.

Lettland, som tillsammans med Litauen och Polen varit drivande i de nya europeiska sanktionena mot Lukasjenkaregimen, vill inte längre samarrangera VM:et tillsammans med Belarus. Lukasjenka menar att Belarus kan ordna tävlingen på egen hand.

Det svenska Ishockeyförbundets inställning har hela tiden varit att avvakta ett internationellt beslut, rapporterar Sportnytt, och hålla dörren till Belarus ”på glänt”. Att själva arrangera ett ersättnings-VM i Sverige är dock inte en möjlighet.

– Det är väldigt osäkert ju kopplat till pandemin, säger Anders Larsson. Allting pekar ju tyvärr på att det kommer att vara väldigt svårt att ta in publik på ett kommande VM i Sverige i så fall.

Vid måndagens möte omfamnade René Fasel och Lukasjenka varandra. Larsson uttryckte sig enligt Sportnytt ”diplomatiskt” om detta. Internationella ishockeyförbundets finske viceordförande Kalervo Kummola citerades dock: ”Chockerande bilder, men inte förvånande. De här två herrarna känner varandra väl.” Kummola tror att VM:et kommer att hållas helt och hållet i Lettland.

Östgruppens ordförande Martin Uggla instämmer i kritiken och menar att kramen sänder en katastrofal signal.

– För det sänder ju också en signal om att han, och då Internationella hockeyförbundet som han representerar, inte bryr sig om den fruktansvärda brutalitet som människor i Belarus har drabbats av.

Sportnytt påminner om att Belarus fick arrangera VM även 2014. Något som Martin Uggla menar har bidragit till dikatorns fortsatta maktinnehav och därmed dagens situation.

I en intervju beklagar René Fasel att kramen kunde tolkas som att han stödjer repressionen i Belarus. Han menar att han ville nyttja sin tjugoåriga bekantskap med Lukasjenka till att åstadkomma något gott även för Belarus – och att han hoppas kunna bidra till dialog mellan Lukasjenka och oppositionen.

Senast 27 januari måste ett beslut fattas om VM:et.