KGB-agent erkänner skvallersajt

En person från Homel som tagit sig till Polen erkänner att han å KGB:s vägnar skapade en sajt för förtal av oppositionella, gomelbest.com.

Siarhej Vasiljeu uppger för Polenbaserade tv-kanalen Belsat att han skrev på ett samarbetsavtal med KGB redan 1995, när han var i tjugoårsåldern. Det var efter att han nekats bli polis – på grund av dålig syn – som KGB approcherade honom och föreslog att han i stället skulle fungera som agent.

Han ska själv ha valt kodnamnet ”Simon”, vilket hans KGB-kontakt tyckte var roligt eftersom agenter vanligen föredrog kodnamn av typen ”Lejonet” eller ”Pantern”.

Enligt Vasiljeu motiverades han av den då spridda brottsligheten i samhället, och hade ingen insikt i den begynnande Lukasjenkadiktaturens politiska dimensioner.

Vasiljeu fick till en början hjälpa till att leta rätt på värnpliktsvägrare men anförtroddes så småningom andra uppdrag. Vid åtminstone ett tillfälle fick han genomföra ett kontrollerat narkotikaköp. 2007 hade han hunnit skaffa sig en högskoleutbildning i informatik och ombads av KGB att skapa en webbsajt. Detta resulterade i gomelbest.com. Sajten fylldes snart av skvaller och förtal om oppositionella i Homel.

Enligt Vasiljeu var det KGB själva som stod för innehållet.

Han uppger att sajten beställdes av Aljaksandr Titou som i dag är vicechef för KGB i Homellänet. Titou ska ha varit förtjust i sajtnamnet eftersom det kunde förkortas GB, som i KGB. Vasiljeu tror också att Titou personligen författade en del av innehållet på gomelbest.com.

Parallellt besökte Vasiljeu för KGB:s räkning oppositionella seminarier och protestaktioner i Homel, och uppdrogs att följa med på en studieresa till Ukraina anordnad av den oberoende Belarusiska journalistassociationen.

Av KGB fick han en videokamera som hade beslagtagits från Belsats lokala korrespondenter.

Vid ett tillfälle, 2011, ombads han att plantera narkotika hos den då nittonåriga oppositionsaktivisten Ksenija Jaraslautsava. KGB hade tidigare försökt få stopp på henne genom att hota med att hennes barn skulle omhändertas, men utan framgång.

Jaraslautsava bekräftar för Belsat att hon träffade Vasiljeu under protestaktioner vid den tiden.

Vasiljeu nekade dock att utföra uppdraget, och säger att det blev ett avgörande ögonblick för honom. Därefter säger han sig ha fortsatt samarbetet med KGB bara för att kunna avslöja vad den belarusiska säkerhetstjänsten håller på med. Mot slutet använde han vägkameran i sin bil för att filma samtal med sin KGB-kontakt.

I september förra året gav han sig så tillsammans med sin familj av till Polen, där han nu tänker bo. Vasiljeu säger sig räkna med att få uppehållstillstånd genom att han själv har polska rötter och försäkrar att hans offentliggörande inte är ett sätt att försöka få politisk asyl.

Enligt Vasiljeu driver KGB sajter liknande gomelbest.com även i andra delar av landet.

Människorättsförsvararen och fackföreningsledaren Leanid Sudalenka – som i våras gästade Östgruppens Belarusdagar – har varit en av måltavlorna för gomelbest.com. Förutom att förtalas har han där fått hot riktade mot sin son. I en kommentar till tidningen Salidarnasts är Sudalenka kritisk till Vasiljeu och skeptisk till hans berättelse.

Källor: Belsat, Salidarnasts