KGB försökte värva belarusisk poet

Den ortodoxe belarusiske (vitryske) poeten och publicisten Aleh Nahorny uppger att KGB i hans hemstad Zjodzina öster om Minsk nyligen försökt värva honom som informatör.

Det började enligt Nahorny med att en kvinna ringde till honom och sa att hon ville träffas för att diskutera ”en sak som inte lämpar sig att ta per telefon”. Då han antog att det gällde någon lokal organisations angelägenhet gick han med på att möta henne.

– Kort efter att vi träffats på en busshållplats i staden stämde några civilklädda män med militärisk hållning in i samtalet. De intresserade sig för min relation till de belarusiska kristdemokraterna och förutspådde mig en ljus framtid i organisationen om jag bara engagerade mig. I utbyte mot information lovade de att låta mig vara ifred, berättar Aleh Nahorny.

När han vägrade ta erbjudandet klargjorde de att ”andra former” av samtal i så fall var att vänta. Några dagar senare dök okända män i civila kläder upp på Nahornys arbetsplats:

– Utan att upplysa mig om vilka de var förde de ut mig i korridoren och meddelade att en viss kvinna ville anmäla mig för att ha stulit hennes pass. Om det inte gick att göra en vettig överenskommelse skulle hennes anmälan bli verklighet, klargjorde de. Jag bad dem att berätta vilka de var och varför de kommit. Eftersom jag inte förstod vad saken gällde visste jag inte heller hur jag skulle kunna vara till hjälp, lät jag förstå. De gav mig tid att tänka över saken till kvällen och gick sedan därifrån, berättar Aleh Nahorny.

Samma kväll hämtades han upp av polis och fördes till polisstationen i Zavodskidistriktet i Minsk. Väl där lades hot om att åtala honom för våldtäkt till de tidigare anklagelserna om stöld. Polisförhör varvades med förhör ledda av en okänd man i civila kläder och vid ett tillfälle ringde en polis till hans fru och talade i hans närvaro om för henne att hennes man brukade gå till en prostituerad.

Efter det misslyckade värvningsförsöket släpptes Aleh Nahorny.

Källa: Vjasna