KGB klara med utredning

KGB-utredningen om bildande av en olaglig väpnad gruppering har överlämnats till Utredningskommittén för vidare bearbetning. Anklagelserna om förberedande av massoroligheter är dock nedlagda.

Det meddelades på fredagen av Utredningskommitténs pressansvarige.

Dessförinnan stod det klart att de aktivister ur Ung front – den belarusiska oppositionens traditionellt viktigaste ungdomsorganisation – som tidigare figurerat som misstänkta i utredningen alla hade avskrivits. Utredningen fokuserar därmed på medlemmar i den sedan länge nedlagda Vita legionen, en grupp som under 1990-talet fungerade som ordningsvakter på oppositionella demonstrationer och som ägnade sig åt paramilitära övningar.

Vita legionen har även tidigare varit föremål för formella brottsmisstankar, som dock aldrig omsatts i fällande domar. Organisationen är sedan tio-femton år nedlagd och en del av de tidigare medlemmarna arbetar numera inom polis och brandkår.

Det är ingen hemlighet att en även en del aktivister ur Ung front, under den kände aktivisten och tidigare politiske fången Zmitser Dasjkevitj ledning, också ägnar sig åt paramilitära övningar. Detta görs dock öppet och såvitt känt inom lagens råmärken. Den belarusiska oppositionen har inget som kan beskrivas som en väpnad gren.

Brottsrubriceringen ”bildande av olaglig väpnad organisation” har heller aldrig tidigare tillämpats av det belarusiska rättsväsendet. Då utredningen startade i mars – inför en väntad kulmen av den demonstrationsvåg som då svepte över landet – gjorde dock president Lukasjenka uttalanden som målade upp bilden av en väpnad motstånds- eller terrorgrupp. Allmänt uppfattades detta som ett falsarium avsett att rättfärdiga massgripanden av demonstranter.

I förra veckan sa chefen för KGB att det var för tidigt att säga om fallet skulle nå ända till domstol eller ej.

20 personer har anklagats för att ingå i den väpnade gruppen. 14 av dessa sitter i nuläget häktade. Övriga har släppts ur häkte och är belagda med reseförbud eller husarrest samt har skrivit under tystnadsförpliktelser och får inte berätta vad utredningen konkret handlar om. Uppgifter från Vita legionens tidigare ledare samt från den socialdemokratiske aktivisten Siarhej Kuntsevitj gör gällande att både droger och tortyr använts mot de misstänkta i KGB:s häkte.

Källa: Vjasna