Kina och Belarus mot färgrevolutioner

I dag tisdag mötte Belarus president Aljaksandr Lukasjenka den kinesiske ledaren Xi Jinping i Beijing. De två länderna har sedan länge, trots det geografiska avståndet, nära relationer.

Vid mötet diskuterades förutom ekonomiskt utbyte och investeringar även militärteknologiskt samarbete. Lukasjenka uttryckte också stöd för en påstådd kinesisk ambition att försvara världsfreden. Ett exempel på det var ländernas ”gemensamma strävan inom säkerhet, inom den militära sfären och då det gäller specialtjänsterna”, förklarade Lukasjenka.

– Skapandet av en gemensam och permanent arbetsgrupp som ska bekämpa färgrevolutioner och stå emot internationell terrorism, inre separatism och religiös extremism stärker samarbetet på de här områdena, sa han.

Det kinesiska Säkerhetsministeriet uppgavs också vara i färd med att underteckna flera avtal med det belarusiska Säkerhetsrådet, om att samarbeta kring brottsutredningar och migration.

– Vår samverkan inom säkerhetssfären ger uttryck för ett förtroendefullt och allsidigt strategiskt partnerskap och ett ömsesidigt nyttigt samarbete, sa Lukasjenka.

Belarus har på sistone fört en svajig dialog med EU men traditionellt har Lukasjenkaregimen haft närmare relationer med andra auktoritära regimer, inte minst i tredje världen. Häromåret gästades Minsk av Nordkoreas utrikesminister.

Källa: BELTA