EU: Frige Tsichanouski

Både från EU och OSSE kommer krav på att frige youtubaren Siarhej Tsichanouski. Inhemska människorättsförsvarare betraktar honom som politisk fånge.

En talesman för EU:s utrikestjänst, Peter Stano, sa i tisdags att Siarhej Tsichanouski – liksom oppositionspolitikern Mikola Statkevitj och andra gripna aktivister – ”omedelbart bör friges, och deras administrativa och straffrättsliga ärenden läggas ned”.

– När Belarus närmar sig presidentval är det viktigt att myndigheterna garanterar mötes- och yttrandefrihet. Vi uppmanar också Belarus att i god tid bjuda in OSSE:s valövervakningsbyrå för att observera valet så som är brukligt, sa Stano till nyhetsbyrån Belapan.

Ordföranden i OSSE:s parlamentariska församlings utskott för mänskliga rättigheter, Kyriakos Kyriakou-Hadjiyiannif, gjorde samtidigt ett liknande uttalande.

”Då det återstår två månader till valet är det absolut nödvändigt att de belarusiska myndigheterna gör allt som är möjligt för att säkra en fullvärdig och öppen kampanjmiljö. Vi är mycket bekymrade över att gripandet av kända politiska aktivister inte bara begränsar arbetet i potentiella kampanjer, utan även skrämmer samhället. Därför uppmanar vi myndigheterna att visa maximal återhållsamhet inför det viktiga presidentvalet 9 augusti och hoppas på en friare atmosfär än vad vi sett förut”, står det i uttalandet.

Siarhej Tsichanouski greps tillsammans med flera anhängare i Hrodna 29 maj och anklagas nu för våld mot tjänsteman. Detta efter att en synbar polisprovokation resulterade i fysisk konfrontation. Iöst.nu rapporterade i går om händelsen som rymmer flera oklara moment. Tsiachanouski sitter nu häktad och vid en husrannsakan mot hans datja ska myndigheterna ha hittat en stor mängd kontanter.

Mikola Statkevitj avtjänar å sin sida ett femton dagar långt arreststraff för att ha organiserat vad myndigheterna menar var ett otillåtet massmöte i Minsk 24 maj.

Inhemska människorättsorganisationer har erkänt Tsichanouski som politisk fånge. Man menar att flera saker talar för en planerad provokation mot denne: några kvinnors (framför allt en av dem) påstridiga beteende och polisens omotiverade understöd för detta, en polismans ”demonstrativa” fall till marken, statliga massmediers rapportering efteråt – samt att landets diktator Aljaksandr Lukasjenka tidigare samma dag hade förutspått just en sådan händelse.

Förutsägelsen ägde rum tidigare samma dag, vid ett möte med arbetarna på traktorfabriken i Minsk. Lukasjenka sa där att Tsichanouski finansieras av Ryssland, beskrev honom som ”skabbig”, och varnade för att Tsichanouskis eget tidigare beteende mot polisen kunde utlösa en hämndaktion från deras sida. Enligt presidenten hade han själv fullt sjå med att ”hålla tillbaka” poliserna.

Människorättsorganisationerna pekar också på att Tsichanouski dömts och anklagas för otillåtna massmöten vid en rad tillfällen, av allt att döma i syfte att kunna hålla honom borta från väljarna inför valet genom upprepade kortare arreststraff. Detta visar att ha är utsatt för politisk förföljelse.

Organisationerna kräver därför att Tsichanouski och andra som inte var direkt inblandade i konfrontationen med poliserna 29 maj släpps och att brottsutredningen mot dem läggs ned.