Kräver stopp för olagliga fängslanden

Logotyp Människorättscentret Vjasna

Människorättscentret Vjasna fördömer i ett offentligt uttalande de vanligt förekommande kortare fängelsestraff som regimkritiker i Belarus (Vitryssland) regelmässigt döms till. Vjasna konstaterar att landets lagstiftning om administrativa förseelser systematiskt missbrukas för att döma samhällsengagerade och i synnerhet unga medborgare till fängelse. Den senaste tiden har fem organisationsaktiva ungdomar samt en människorättsförsvarare fängslats efter domslut som enligt uttalandet antingen saknat stöd i lagen eller har tagits utifrån otillräckligt eller förfalskat bevismaterial.  Rättsskipande myndigheter gör sig enligt Vjasna därmed också skyldiga till brott, då man i praktiken ägnar sig åt ”godtyckliga fängslanden”.

De aktuella fall som Vjasna nämner är Raman Vasiljev samt Michail Muski, Zmitser Kremjanetski och Mikalaj Dzemidzenka som skall ha dömts till 37 dagars fängelsestraff utan laglig grund. Två andra personer, Paval Vinahradau och Aleh Voutjak, har nyligen för andra gången fällts med bevismaterial som polis enligt uppgift medvetet skall ha förfalskat. I uttalandet fastslår Vjasna att de dömda under sin fängelsevistelse är att betrakta som politiska fångar eftersom åtalen och domarna hänger samman med deras medborgerliga engagemang.

Vjasna kräver att ansvariga myndigheter omedelbart upphör med dessa olagliga trakasserier, att de skyldiga ställs till svars samt att offren kompenseras för fysiskt och psykiskt lidande.

Källa: Vjasna