Kreml kritiskt mot blockering

Förra tisdagens dödsdrama i Minsk har lett till den första fnurran på länge mellan Moskva och Minsk. Detta då belarusiska myndigheter har blockerat tidningen Komsomolskaja Pravda i Belarus webbversion, och en av tidningens reportrar sitter häktad.

Kvällen efter händelsen publicerade tidningen en intervju med en kvinnlig studiekamrat till Andrej Zeltsar och lockade då med följande citat: ”Andrej var alltid för sanningen, han kunde försvara sig”. Formuleringarna ändrades snart och hela publiceringen togs sedan bort, men inte i tid för att undvika åtgärder från myndigheternas sida. Följande dag blockerades tidningens webbsida kp.by och är fortfarande onåbar. Åtgärden motiverades med att publiceringen hade riskerat att höja spänningen i samhället och utgöra ett hot mot nationell säkerhet.

Dagen därefter, i torsdags, rapporterades också en husrannsakan ha genomförts hos reportern Henadz Mazjejka. Denne gjorde å sin sida ett försök att fly via Ryssland men tycks där ha varit svartlistad och därför tvingats återvända till Belarus, där han greps. Han sitter nu häktad, misstänkt för hetsbrott och förolämpning av tjänsteman.

Komsomolskaja Pravda i Belarus är visserligen en belarusisk tidning – och Henadz Mazjejka belarusisk medborgare – men den är samtidigt en filial till ryska Komsomolskaja Pravda. Denna tidnings chefredaktör Vladimir Sungorkin står å sin sida Vladimir Putin nära. Kritik mot åtgärderna kom inte bara från det ryska officiella rådet för mänskliga rättigheter. Även Putins pressekreterare Dmitrij Peskov har förklarat att Kreml är emot blockeringen och att Putin är personligen involverad i ärendet. Den ryska ambassaden i Minsk står också i kontakt med de belarusiska myndigheterna, har det ryska utrikesministeriets talesperson Marija Zacharova sagt.

Det är inte första gången Komsomolskaja Pravda i Belarus ådrar sig belarusiska myndigheters missnöje. Efter valet för ett år sedan vägrades tidningen att få tryckas, distribueras till prenumeranter och säljas i kiosker.

Åtminstone ett hundratal personer har gripits för kommentarer i sociala medier efter tisdagens drama, anklagade enligt samma paragrafer som Mazjejka. En del av dem har visats upp i stats-tv när de ber om ursäkt. Människorättsorganisationen Vjasna – vars ledarskap sedan i somras sitter i häkte – anser att gripandena är politiskt motiverade.

Som iöst.nu i förra veckan rapporterade offentliggjordes på tisdagen videomaterial som visade hur en grupp ur KGB:s elitstyrka Alfa samma dag brutit sig in hos den oppositionelle programmeraren Andrej Zeltsar, som då skjutit mot dem med ett hagelgevär. I fredags uppgav Lukasjenka att KGB-gruppen dessförinnan samma dag hade arbetat i området och då gripit flera personer kopplade till den underjordiska ”Arbetarrörelsen”. Zeltsar och hans hustru – vars adress också fanns på gruppens lista – ska då ha fått reda på detta och genom larmsamtal till polisen ha lurat in gruppen i sitt bakhåll. Enligt en annan version ringde Zeltsar istället polisen när KGB-styrkan redan höll på att forcera ytterdörren, för att slå larm om att okända personer försökte ta sig in i hans lägenhet.

En KGB-medarbetare och Zeltsar själv ska ha dött i dramat. Eftersom filmmaterialet inte visar hur Zeltsar blir träffad – och eftersom det enligt initiativet BYPOL ska ha utfärdats ett efterlysningslarm samma dag – spekuleras det om att Zeltsar kan ha flytt genom ett fönster som hans hustru ses öppna i ett av videofragmenten. Spekulationerna får näring av att hans kropp ännu inte har lämnats ut till de anhöriga och av att hans hustru sitter häktad för att ha medverkat i brottet, och alltså inte har kunnat delge sin version av det inträffade till allmänheten.

Enligt uppgifter i statsmedia som ännu inte bekräftats av myndigheter öppnade hon dock fönstret för att kasta ut en telefon. I filmmaterialet ses KGB-männen också avlossa åtminstone fem skott, vilket gör det mindre troligt att Zeltsar kom undan.