Kritik mot nytt dödsstraff

I förra veckan utfärdades ännu en dödsdom i Belarus, denna gång för ett dubbelmord. Beslutet får kritik från både EU och Europarådet.

Det var i Babrujsk i somras som de två mördade kvinnorna Krystsina och Alesia träffade 36-årige Aljaksandr Asipovitj på ett ölkafe, och följde med honom till en lägenhet. På morgonen ringde en av dem till polisen och skrek att de hade låst in sig i badrummet för att söka skydd mot mannen.

Hon ska dock ha uppgett fel adress och när polisen väl hittade dit var det sedan länge för sent för att rädda kvinnorna. Asipovitj ska då redan ha ”vidtagit åtgärder för att stycka och gömma” deras döda kroppar.

Aljaksandr Asipovitj är alkoholiserad men hade under senare tid arbetat som fönstermontör.

Han har tidigare tillbringat totalt tolv år i fängelse för stöld, rån pch en tidigare dödsmisshandel. Sedan hösten 2017 skulle han stå under förebyggande myndighetsövervakning, något som dock inte hade verkställts.

Kvinnorna hade vid tidigare tillfällen dömts för mindre stöldförseelser och fylleri på allmän plats. Obduktionen visade promillehalter hos dem på 3,3-3,4.

9 januari dömdes Asipovitj av den regionala brottsdomstolen i Mahiljous län till döden. Belarusiska dödstraff verkställs genom ett pistolskott i bakhuvudet.

EU:s utrikestjänst gör nu ett skriftligt uttalande där man uttrycker sitt deltagande till offrens familjer och vänner, men samtidigt ”entydigt tar ställning mot användande av dödsstraff under alla förhållanden”. Dödsstraffet avhåller inte från brott och misstag – som är oundvikliga i varje rättssystem – blir oåterkalleliga, skriver man.

Detta ska ha framförts till belarusiska representanter senast vid ett samordningsmöte 12-13 september. EU ”förväntar sig” nu att hittills icke verkställda dödsdomar ändras till mildare straff och att ett moratorium för dödsstraffet införs, ”som ett första steg mot dess avskaffande”.

Samma uppmaning gjordes i ett tidigare uttalande från Europarådets generalsekreterares presstalesman.

Förra året avrättades såvitt känt fyra personer i Belarus.

Källa: Vjasna 1, 2