Kritisk bloggare förföljd i Brest

En populär videobloggare i Brest greps hårdhänt av polisen och tvingades genomgå en psykiatrisk utvärdering. Formellt för att han förtalat en polisman.

Videobloggaren Siarhej Pjatruchin lyckades filma en del av sitt eget gripande 30 augusti. I inspelningen ser man under ett kort ögonblick en maskerad polis rusa mot Pjatruchin. Sedan blir bilden svart men man hör polisens kommandoord: ”På golvet! Ansiktet nedåt! Händerna på ryggen!”

Poliserna ska ha brutit sig in hemma hos Pjatruchin tidigt på morgonen.

– De ställde mig på knä i kalsongerna inför ett inkallat vittne, en kvinna. Gruppens befäl drog upp mina armar bakom ryggen och tryckte ned ansiktet mot golvet och satte sig på nacken.

Sedan genomförde de en husrannsakan då de beslagtog Pjatruchins hårddisk, laptop och telefon, varefter han handbojad och nedslängd på golvet i en polisbuss fördes till stationen. Där förhördes han och släpptes sedan.

Gripandet har väckt uppmärksamhet. Dels för att filmsekvensen hamnat på internet och dels för att insatsen knappast står i proportion till brottet som Pjatruchin anklagas för: förtal och förolämpning av en polisman.

Exakt vad förtalet består av framkommer inte, och Pjatruchin är avvaktande till hur fallet kommer att utveckla sig – även om han inte själv tycker att han har förtalat eller förolämpat polismannen. Han tror dock inte att detta är det verkliga skälet till polisinsatsen.

Sedan länge är hans populära videoblogg, som han driver på Youtube under rubriken Folkets reporter, illa sedd av myndigheterna i Brest. Han har tidigare fått utstå både böter och arreststraff. I första hand försöker han fästa fokus på korruption hos myndigheterna.

Han har också varit en aktiv motståndare till byggandet av en batterifabrik i Brest. Han menar att denna kommer att utgöra en miljöfara men att den ändå uppförs eftersom alltför starka intressen står bakom den.

Några dagar efter polisförhöret tvingades Pjatruchin genomgå en psykiatrisk utvärdering. Han fördes till denna med tvång av några poliser som dök på en busshållplats.

– Själva utvärderingen ägde rum utan excesser, säger han till Deutsche Welle. Läkarna intresserade sig för mitt privatliv, genomförde några tester, och frågade om ensamhet och besvikelser. Jag svarade de att jag förföljs för sanningens skull. För att jag håller på med utredningar som inte är önskvärda för myndigheterna.

Källor: Deutsche Welle, Vjasna