Kritisk präst psykundersöks

Viktar Kavalkou, mer känd som Fader Vikentsij från den autokefala belarusiska ortodoxa kyrkan, greps i går vid halvtolvtiden i sitt hem.

Han ska ha underrättats om att gripandet handlade om en intervju han gett den Polenbaserade tv-kanalen Belsat, under årets irreguljära Tjernobylmarsch 26 april.

Det framkom senare att Fader Vikentij hade förts till polisstationen i Förstamaj-räjongen i Minsk och att han han gripits för att underkastas en rättspsykiatrisk undersökning. Efter en och en halv timme ska han ha släppts.

Det är oklart vad för slags intervjukommentarer som föranlett psykundersökningen. Så här citeras Fader Vikentsij i Belsats sammanfattning av förra årets Tjernobylmarsch:

– Moskvakyrkan utövar ett andligt inflytande över vårt folk för att skilja dem från sitt land och sitt språk, som om det bara fanns ett språk. Vårt land är gammalt, alltsedan Eufrosyne av Polatsk tid har det varit kristet, samtidigt som mongolerna härskade på Rysslands territorium.

Kavalkou är sedan samtidigt föremål för två administrativa rättsliga ärenden. Dels deltagande i en icke-tillståndsgiven demonstration, sannolikt Tjernobylmarschen, och dels för att han 7 april utanför Minsks katedral höll en gudstjänst för bevarandet av massgravarna i Kurapatyskogen.

Båda frågorna är hjärtefrågor för många Lukasjenkamotståndare.

I mars förärades Fader Vikentij en tapperhetsmedalj av den oppositionella rörelsen Razam, Tillsammans, med motiveringen: ”För heroisk tjänst, eftersom hans arbete som präst under dagens förhållanden utgör verklig heroism. En präst i en kyrka som dagens makthavare av politiska skäl inte erkänner. En präst som går först i kolonnen under Frihetsdagen såväl som Tjernobylmarschen. En präst som olagligen arresteras.”

Källor: Vjasna, Belsat 1, 2,