Kvarvarande sanktioner förlängdes av EU

Polisöversten Dzmitryj Paulitjenka ledde den grupp som sannolikt rövade bort och mördade regimkritikerna.

EU:s ministerråd förlängde i dag unionens återstående sanktioner mot Belarus i ytterligare ett år.

Sanktionerna är riktade mot fyra regimfunktionärer som anses ansvariga för de försvinnanden som ägde rum 1999-2004, nämligen förre riksåklagaren Viktar Sjejman, förra inrikesministrarna Juryj Sivakou och Uladzimir Navumau, samt polisöversten Dzmitryj Paulitjenka. Dessa är belagda med inreseförbud i EU.

1999 försvann Viktar Hantjar, en av oppositionsledarna i Belarus, tillsammans med sin vän affärsmannen Anatol Krasouski, samt den Lukasjenkakritiske tidigare inrikesministern Juryj Zacharenka. Följande år försvann tv-fotografen Dzmitryj Zavadski. Försvinnandena tros ha beordrats av regimen och genomförts av en dödsskvadron under polisöversten Pavlitjenkas befäl. Liken efter de försvunna har inte återfunnits.

EU-sanktionerna mot de ovan nämnda regimfunktionärerna infördes 2004. Senare utökades sanktionlistan även till att omfatta ett stort antal personer inblandade i valfusk och andra mindre allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter. För ett år sedan avskaffades dock de sanktionerna, mot bakgrund av den pågående dialogen mellan Belarus och EU, och endast sanktionerna för de politiska försvinnandena är i dag kvar.

Sanktionerna inkluderar även ett förbud mot att sälja vapen till Belarus, med undantag för skidskyttegevär.

Källa: belaruspartisan.org