Laddat val börjar i morgon

I morgon tisdag inleds förhandsröstningen i det belarusiska presidentvalet, den del av valproceduren som brukar präglas mest av regimens fusk. Samtidigt är diktatorn Aljaksandr Lukasjenka nu i ovanligt stort blåsväder.

Ledande utmanare är Svetlana Tsichanouskaja, maka till den fängslade youtubaren Siarhej Tsichanouski som från början hade tänkt ställa upp i valet. Hennes valmöte i Minsk i torsdags samlade omkring fyrtiotusen människor och även ute i andra städer lockar hon folkmassor större än någon tidigare utmanare till Lukasjenka.

Därutöver är även tre andra utmanare registrerade som kandidater: Andrej Dzmitryjeu från rörelsen Säg sanningen, Hanna Kanapatskaja som uteslutits ur oppositionella Förenade medborgarpartiet, och Siarhej Tjeratjan som leder ett mindre socialdemokratiskt oppositionsparti. Samtliga har större oppositionspolitiska meriter än Tsichanouskaja (som inte har några sådana alls) men åtnjuter ändå mindre förtroende både inom och utom oppositionen.

Upptakten till valet har präglats av ovanligt stora protester mot inte minst gripandet av hennes make Tsichanouski samt av Viktar Babaryka, mångårig chef för en bank tillhörande ryska Gazprom. Båda har av Lukasjenka anklagats för att gå Rysslands ärenden. Protesterna och andra oppositionella möten har samtidigt föranlett arrest- och bötesstraff mot hundratals personer, och förutom de nyss nämnda sitter även oppositionsveteranen Mikola Statkevitj häktad.

Han och Tsichanouski påstås ha planerat massoroligheter kring valet.

På onsdagen i förra veckan greps även ett trettiotal legosoldater från den ökända ryska Wagnergruppen på ett sanatorium utanför Minsk. Bakom Wagnergruppen står den ryske affärsmannen och cateringmagnaten Jevgenij Prigozjin, kallad ”Putins kock”. Wagnersoldater har tidigare använts i Ukraina, Syrien, Libyen och en rad afrikanska länder. Enligt belarusiska myndigheter befann de sig i landet för att provocera fram just oroligheter i samband med valet.

Man säger sig dessutom ha information om att ytterligare Wagnersoldater befinner sig i eller väntas komma till Belarus – totalt upp till tvåhundra.

Från ryskt officiellt håll förnekas detta. Man hävdar att de gripna hade tänkt resa till Istanbul och därifrån vidare till ett latinamerikanskt land, men att de missat sitt flyg. Till skillnad från Ryssland har Belarus hållit igång flygtrafiken under pandemin, vilket skulle förklara valet av resväg. Rysslands ambassadör hävdade i förra veckan också att gruppen hade anlitats av en belarusisk firma för sitt utlandsuppdrag, vilket öppnar för möjligheten att Lukasjenka låtit iscensätta hela skandalen.

Jämförelser har gjorts med ”Vita legionen”-fallet 2017. Mot bakgrund av omfattande protester mot Lukasjenkas så kallade ”parasitdekret” greps då medlemmar i en påstådd väpnad motståndsrörelse. De släpptes dock senare och efter en tid rann hela fallet ut i sanden.

Svetlana Tsichanouskaja har förklarat sig vara ointresserad av presidentposten och i stället utlovat nyval, samt en folkomröstning om en återgång till 1994 års konstitution.

Själva valdagen infaller på söndag 9 augusti men vallokalerna håller alltså öppet från och med i morgon tisdag.