Läkare kompenseras för polistillslag

Barnläkaren Dzmitryj Serada som för tre år sedan överfölls av polisen tillerkändes i morse ekonomisk kompensation för detta. Nu hoppas man även kunna åtala poliserna.

På morgonen torsdagen 8 augusti 2016 bröt en insatsstyrka från kravallpolisen upp dörren till Seradas lägenhet samtidigt som de även firade sig ned från taket och slog in balkondörrens ruta. Väl inne i lägenheten tryckte de ned honom på golvet, handbojade honom och sparkade honom i ansiktet. Därefter frågade de honom var han hade varit på söndagen klockan tre.

Serada svarade att han varit på en fiskeutflykt åtta mil från Minsk. I polisbussen på väg till stationen fortsatte misshandeln. Serada visade sig vara misstänkt för huliganism och skadegörelse, men vittnen uppgav att han inte liknade gärningsmannen. Ändå hölls han kvar över natten och hela nästa dag innan han släpptes eftersom man uppenbarligen råkat gripa fel person.

Seradas skador dokumenterades senare av läkare. Hans dotter, som tillsammans med sin mor bevittnade gripandet, diagnosticerades med traumatisk stressreaktion.

Under de följande åren har Serada och människorättsorganisationen Vjasnas gjort upprepade försök att – via en serie överklaganden av myndighetsbeslut – få till stånd en brottsutredning mot de som beslutade och genomförde gripandet.

Sju gånger har detta dock nekats. Så sent som 23 juli upphävdes ett avslag i domstolen i Minsks Partizanräjong, men en ny preliminär undersökning landade 19 augusti återigen i beslut att inte inleda någon förundersökning.

Bara två dagar senare, 21 augusti, upphävdes dock beslutet och en ny undersökning inleddes som nu eventuellt kan landa i en brottsutredning.

Vjasna ser en förklaring till lappkastet i att president Lukasjenka däremellan hade kritiserat polisens arbetsmetoder. Den nye inrikesministern Jury Karajeu – som efterträtt den ökänt auktoritäre Ihar Sjunevitj – har också flaggat för att man kommer att ta medborgares klagomål på större allvar än tidigare.

I dag på morgonen tillerkände domstolen i Minsks Fabriksräjong dessutom Serada och hans familj 2886 rubel (drygt trettontusen kronor) i kompensation för den uppbrutna ytterdörren, rutan i balkongdörren, samt för deras kostnader för psykoterapeut och advokat. Vjasnas jurist Pavel Sapelka menar att beslutet bekräftar att Seradas rättigheter har kränkts och att det nu finns gott hopp om att ställa de ansvariga till svars.

Källa: Vjasna, naviny.by