Leanid Sudalenko gripen

Människorättsförsvararen Leanid Sudalenka i Homel greps i går morse, anklagad för att ha medverkat till massoroligheter. I ett dokument författat i förväg ger han sin syn på den väntade händelsen.

Att ett tillslag var på gång visade de husrannsakningar som ägde rum i Homel för två veckor sedan. Där beslagtogs bland annat Sudolenkas akter över mer än tvåhundra personer som han bistått i att försvara sina mänskliga rättigheter.

Som förevändning för husrannsakningarna fungerade en brottsutredning mot den politiska aktivisten Uladzimer Njapomnjasjtjych.

68-årige Njapomnjasjtjych ska under en domstolsförhandling ha hotat åklagaren. Själv minns han sig inte ha gjort detta. Men han uttalade i allmänna ordalag till rätten att ”ni kommer att få stå till svars för detta”.

Den brottsutredningen handlade alltså om olaga hot.

Vad utredningen mot Sudalenka närmare handlar om har inte redovisats, men att döma av hans egen förhandsanalys kan den vara riktad mot det organiserade stödet till gripna demonstranter.

Sudalenka framhåller att:

– det inte är olagligt att via sin belarusiska bank ta emot pengaförsändelser från utlandet,

– det bara är deltagare i fredliga demonstrationer som fått sina böter och domstolsavgifter eller mat i arresten betalda,

– all hjälp (så som skrivande av överklaganden) har tillhandahållits efter och inte innan protestaktionerna,

– all materiell hjälp har gått genom bankväsendet och till statliga konton,

– hjälpen ha getts öppet och även skildrats i media.

Leanid Sudalenka är verksam inom människorättsorganisationen Vjasna och gästade Östgruppens Belarusdagar 2017.