Lettland håller VM självt

Årets ishockey-VM i maj-juni ska helt och hållet hållas i Lettland. Det meddelade Internationella ishockeyförbundets (IIHF) styrelse i måndags, efter att två veckor tidigare ha fråntagit den belarusiska regimen ett samarrangemang.

Slovakiska Bratislava och danska Herning hade anmält sig villiga att ta över Belarus roll i samarrangemanget, men förbundet menar att det ur pandemisynpunkt blir säkrare att ha hela evenemanget i ett land och på så vis begränsa resandet.

Lettland hade tidigare förklarat sig ovilligt att hålla evenemanget tillsammans med Belarus. Även stora sponsorer var på väg att dra sig ur, och från både politiker och hockeyfunktionärer runtom i EU hördes uppmaningar att ta ifrån Belarus samarrangemanget.

Bakom motståndet mot ännu ett belarusiskt hockey-VM (landet höll ett sådant även 2014) låg människorättssituationen, med fuskvalet i augusti och de alltjämt pågående gripandena av demonstranter.

Bidrog gjorde även det belarusiska hockeyförbundets ordförande Dzmitryj Baskaus inblandning i Raman Bandarenkas död i november.

IIHF:s beslut att dra tillbaka VM:et från Belarus motiverades officiellt dock bara indirekt med människorättssituationen. I stället talade man om att den politiska oron skapade en osäker situation för spelare, funktionärer och andra besökare, och att även pandemsituationen i Belarus utgjorde en risk. Man ska ha kommit fram till detta genom en egen utredning där experter och intresserade parter har fått komma till tals.

Hur hållbar den motiveringen är kanske kan ifrågasättas. Men till saken hör att IIHF:s stadgar bara anger just säkerhet och hälsa som grund för tillbakadragande av ett arrangemang.

IIHF:s mångårige ordförande René Fasel var uppenbarligen emot beslutet. Han orsakade en smärre skandal då han vid en slutförhandling i Minsk omfamnade diktatorn Lukasjenka och beklagade att VM:et politiserades. I efterhand ursäktade han sig med att han hoppats kunna förvandla VM:et till en plattform för försoning mellan Lukasjenka och oppositionen.