Litauen: migranter hybridvapen

Ett ökande antal migranter korsar illegalt gränsen från Belarus till Litauen. Det visar att Lukasjenka har inlett ett hybridkrig mot landet, menar den litauiska inrikesministern Agné Bilotaité.

Bakgrunden är den belarusiska diktatorn Aljaksandr Lukasjenkas anförande under sitt möte med parlamentet 26 maj, i samband med flygskandalen några dagar tidigare. Han ska då ha sagt: ”Vi stoppade narkotika och migranter, nu få ni själva äta och fånga dem.” Detta har tolkats som att Belarus nu avsiktligt släpper migranter över den litauiska gränsen.

Uttalandet, som alltså gjordes under ett längre anförande, finns inte med i presidentadministrationens officiella referat av anförandet, och tycks inte heller ha fastnat på de filmavsnitt som lagts ut. Men det återgavs av Telegramkanalen Zjoltyje Slivy, ”Gula läckor”, som anses stå polismyndigheterna nära, och det spreds sedan av bland andra det belarusiska statliga radio- och tv-bolagets nyhetsbyrå ATN via Telegram. Uttalandet tycks alltså verkligen ha ägt rum.

En vecka senare, 3 juni, grep litauiska gränsvakter 52 illegala migranter vid belarusiska gränsen, hemmahörande i Irak, Syrien, Belarus och Ryssland. 5 juni greps ytterligare 20 migranter från Kirgizistan och Tadzjikistan. Och dagen efter greps ytterligare nio irakier.

Litauiska Delfi rapporterar att ”över 280 illegala migranter, huvudsakligen irakier, har försökt komma in i Litauen från Belarus hittills i år. Antalet är mer än tre gånger som stort som 2020.”

Litauen har förstärkt sin gränsbevakning. Landets inrikesminister Agné Bilotaité hävdar, liksom en rådgivare till landets president, att migranterna är ett led i intensifierad belarusisk hybridkrigföring mot Litauen.

Problemet diskuterades också på ett möte i det litauiska parlamentets försvarsutskott 31 maj. Enligt gränsbevakningschefen Rustam Ljubajev obstruerar belarusiska gränsvakter då deras litauiska kollegor försöker diskutera de olagliga gränspassagerna. En video där belarusierna bokstavligen sopar igen spåren efter en grupp migranter har också publicerats. Utskottsordföranden Laurynas Kasčiūnas konstaterar å sin sida att med två flighter i veckan från Bagdad och Istanbul till Minsk så handlar det, om man halverar passagerarsiffran, i värsta fall om uppemot trehundra migranter i veckan.

Enligt Ljubajev upplever Polen liknande problem men ännu inte Lettland.

En talesman för den belarusiska gränskontrollmyndigheten skyller å sin sida, i en kommentar till den belarusiska statliga nyhetsbyrån Belta, ökningen av migranter på lättnader i de pandemirelaterade gränskontrollerna och årstiden. Han hänvisar till att även belarusiska myndigheter avstyrt ett kraftigt ökande antal gränspassager och gripit flera människosmugglare. Även enligt honom handlar det mest om irakier på väg till Litauen och Polen.