Litauen skyller dödsfall på Belarus

Aljaksandr Lukasjenka anklagade i går Litauen för att ha dumpat en död migrant över gränsen, vilket i dag beskrivs som desinformation av den litauiska gränsmyndigheten. Samtidigt säger nu Lukasjenka att man ska be de återstående migranterna att åka hem igen.

I förrgår rapporterades den belarusiska gränsbevakningen ha hittat en död man i trettioårsåldern i skogen intill den litauiska gränsen. Han ska ha burit spår av misshandel och på marken fanns tydliga spår av att han släpats dit – från den litauiska sidan, hävdades det. I en obebodd stuga i närheten hittades hans tre kamrater vid liv men med begynnande köldskador på fötterna. De uppgav själva att de kommer från Sri Lanka.

Även dagen innan hade man hittat en död migrant. Liknande fall har förekommit tidigare, det första var den irakier som rapporterades ha avlidit efter vad som tycks ha varit en mängd batongslag mot armar och ben.

Den litauiska gränsmyndigheten beskriver i dag påståendena som desinformation och hävdar att belarusiska myndigheter även tidigare själva iscensatt misshandel och även dödsfall för att sedan skylla på Litauen och Polen.

Anklagelser om brutalitet framförs mot båda sidor, ibland på oklar grund. Att den litauiska och polska ”pushback”-taktiken delvis genomförts på hårdhänt vis tycks dock vara obestridligt.

Efter förrförra veckans två telefonsamtal mellan Lukasjenka och Angela Merkel tycks dock migrantkrisen gå mot sitt slut. Lukasjenka sade sig då ha fått ett halvt löfte om en ”humanitär korridor” till Tyskland för de omkring tvåtusen migranter som är inhysta i en stor lagerhall nära polska gränsen, medan övriga migranter har börjat återvända hem med evakueringsflyg. Så sent som i fredags då han själv besökte förläggningen och talade inför migranterna sade han sig hoppas på en sådan korridor.

I en intervju i dag med den ryske journalisten Dmitrij Kiseljov konstaterade Lukasjenka dock att det inte blir någon humanitär korridor, och sa att man skulle be samtliga migranter resa hem.