Lukasjenka avfärdar krav från marknadshandlarna

Marknadshandlarna möttes i Minsk på måndagen.
Marknadshandlarna möttes i Minsk på måndagen.

Marknadshandlarna i Belarus kräver att presidententdekret nr 222, som tvingar dem att ha ursprungsdokumentation på sina varor, dras tillbaka. Men president Lukasjenka säger att deras ”smekmånadsår” är över och antyder att fler restriktiva åtgärder är att vänta.

Som Fokus Vitryssland tidigare rapporterat anser sig marknadshandlarna inte kunna uppfylla kraven i dekret 222. Detta eftersom de köper upp sina varulager i Ryssland där det antingen saknas dokumentation eller bara finns förfalskade handlingar att tillgå. Med sådana riskerar marknadshandlarna böter och konfiskation av varorna.

Dekretet skulle ha börjat gälla i mars förra året men handlarna gavs uppskov till det nu passerade årsskiftet. Efter nyår lade de flesta ned sitt arbete, många marknader stod helt tomma, och i måndags samlades 1500 av handlarna i Minsk och krävde återigen att dekretet skulle dras tillbaka. Som värd för mötet stod deras intresseorganisation Perspektiva.

Men Lukasjenka antyder nu att certifieringen av produkter bara är första steget och säger att det får vara nog med ”trixande”. Detta enligt en rapport från nyhetsbyrån Belta i går.

Hur marknadshandlarna ska gå vidare är oklart. En av deras företrädare, Aljaksandr Makajeu från rörelsen Razam (Tillsammans), föreslog en demonstration men kördes då ut från måndagens möte. Perspektivas ledare Anatol Sjumtjenka avfärdade den idén som alltför radikal och öppnade i stället för att samla namn för ett eget lagförslag om reglering av marknadshandeln. Belarus konstitution ger utrymme för privata laginitiativ i parlamentet, om ett sådant backas upp med 50 tusen namnteckningar.

Källa: Belpartizan 1, 2, 3