Lukasjenka frigav de politiska fångarna

Mikola Statkevitj, frisläppt.
Mikola Statkevitj, frisläppt.

På lördagen frigavs de sex politiska fångarna i Belarus, däribland tidigare presidentkandidaten Mikola Statkevitj. 

Redan för tre veckor sedan flaggade Lukasjenka för att Statkevitj skulle kunna komma att friges. Fokus Vitryssland har dessförinnan under lång tid kunnat rapportera om en rakt motsatt trend, med ökande tryck mot både Statkevitj och andra bland de nu frigivna: Mikalaj DziadokJuryj Rubtsou, Jauhen Vaskovitj, Artsiom Prakapenka och Ihar Alinevitj.

Frisläppandet kom dagen efter att insamlingen av namnteckningar till stöd för hugade presidentkandidater på fredagen avslutades. Frågan är nu om Lukasjenka i utbyte kan räkna med mildare fördömanden än vanligt av det förväntat riggade presidentvalet 11 oktober och kanske även lättnader i de EU-sanktioner som i dag omfatta ca tvåhundra regimfunktionärer. Redan i slutet av juli tog EU bort 24 personer från sanktionslistan.

Människorättsorganisationen Vjasna välkomnar frisläppandet men understryker att detta inte räcker för att göra Belarus till ett demokratiskt land, och håller det för sannolikt att människor kommer att fängslas av politiska skäl även i framtiden. De menar också att tre personer som just nu sitter häktade för politisk graffiti är att betrakta som politiska fångar.

Statkevitj, som fängslades efter att ha ställt upp i presidentvalet 2010, har pressats att skriva en nådeansökan men vägrat ge vika. Efter frisläppandet lovade han att fortsätta arbeta för ett fritt Belarus.

Källor: Vjasna, Naviny, Aftonbladet