Lukasjenka i spektakulär flygskandal

Omvärlden fördömer nu vad som tycks vara ett nytt lågvattenmärke i den belarusiska regimens beteende: att arrangera nödlandningen av ett passagerarplan för att kunna gripa en efterlyst oppositionell ombord.

Ett passagerarplan tillhörande Ryan Air var på väg från Aten till Vilnius, och flög över Belarus då landets luftfartsmyndighet varnade om att man fått information om en bomb ombord. Planet, som nästan var framme vid gränsen till Litauen, vände och landade i Minsk. Två belarusiska jaktplan eskorterade det. Landets diktator Aljaksandr Lukasjenka var personligen delaktig i den påstådda krishanteringen.

Bland passagerarna fanns 26-årige Raman Pratasevitj och hans 23-åriga flickvän Sofia Sapega. Pratasevitj var jämte Stiapan Putsila en av grundarna till den Warszawa-baserade Telegramkanalen Nexta, som spelade en central roll i höstens protester efter presidentvalet i augusti. Både Putsila och Pratasevitj är sedan i november efterlysta som terrorister i Belarus.

Pratasevitj lämnade Nexta vid ungefär samma tid men driver en annan liknande kanal.

Någon bomb återfanns inte på planet och detta kunde efter sju timmar fortsätta sin färd till Vilnius. Kvar blev dock Pratasevitj och hans flickvän, som hade gripits av myndigheterna.

Omvärlden fördömer nu vad som ser ut som en avsiktligt framtvingande av nödlandningen i syfte att få tag i Pratasevitj, som i EU har status som politisk flykting. Litauen beskriver det inträffade som statsterrorism och säger att man ska verka för en stängning av Belarus luftrum för all passagerartrafik. Den belarusiska regimen tvår sina händer och har formellt inlett en brottsutredning om falsk anmälan av bombhotet.