Lukasjenka installerad igen

Den belarusiske diktatorn Aljaksandr Lukasjenka installerades i dag för sjätte gången som president, vid en ceremoni i hans arbetsresidens Republikens palats.

Efter det omstridda valet 9 augusti, då utmanaren Svjatlana Tsichanouskaja av många egentligen tros ha vunnit, har Lukasjenka förklarats vara illegitim på sin post av bland andra Europaparlamentet. Formellt hade hans installation i ämbetet för en ny mandatperiod kunnat vänta till senast 9 oktober. Men i stället ägde den oväntat rum redan i dag. Någon förhandsinformation om detta gavs inte, men polisavspärrningar kring Republikens palats noterades under förmiddagen.

Enligt statsmedia närvarade omkring sjuhundra personer vid installationen: statstjänstemän och myndighetschefer, ledamöter i parlamentetets båda kammare, chefer för statsägda media, samt företrädare för forskning, kultur och idrott. Lukasjenka läste upp presidenteden på belarusiska, enligt vilken han svor att tjäna folket och skydda medborgarnas mänskliga rättigheter. Efter att ha undertecknat ett dokument om eden mottog han så en tjänstelegitimation från Centrala valkommissionens ordförande Lidzija Jarmosjyna.

Rekordstora demonstrationer i protest mot valfusket och det efterföljande polisvåldet pågår alltjämt varje söndag i Minsk.

EU:s utrikesministrar misslyckades tidigare i veckan med att fatta beslut om de utlovade sanktionerna som ska riktas mot, preliminärt, ett fyrtiotal ansvariga för övergreppen. Detta eftersom Cypern villkorade sitt stöd med att sanktioner även införs mot Turkiet. Enligt uppgift ska Sverige, som driver på för sanktionerna, ha motsatt sig att Lukasjenka själv fördes in på sanktionslistan. Sverige är nästa ordförandeland i OSSE och har därmed ett särskilt ansvar för en eventuell kommande dialog med regimen.

Telegramkanalen Nexta som varit en organiserande kraft i protesterna manar till protester i kväll, och till en ”riktig folklig installation” av ”banditen” Lukasjenka på söndag.