Lukasjenka redo att bli mördad

Om den belarusiske diktatorn skulle dödas övergår hans befogenheter till landets Säkerhetsråd. Ett dekret med den innebörden kommer Aljaksandr Lukasjenka att underteckna inom de närmsta dagarna, berättade han under ett besök vid den så kallade Tjernobylzonen på lördagen.

Redan en vecka tidigare sa Lukasjenka att ”ett av de viktigaste” besluten under hans presidenttid hade mognat fram hos honom, apropå det då avstyrda påstådda kuppförsöket. Även om man lyckades röja honom ur vägen gällde det att ordna så att en kupp inte kunde nå framgång, förklarade han. Nu tydliggjordes alltså vad beslutet handlar om.

– De skjuter presidenten, förklarade han i lördags för medföljande journalister, och följande dag övergår maktbefogenheterna till Säkerhetsrådet. Man måste utlysa krisläge ögonblickligen och krigstillstånd om så behövs, om någon rör sig vid gränsen.

På så vis ska eventuella kuppmakare hindras att ta makten, menar han.

– Vi kommer i praktiken att ha en kollektiv president i skepnad av Säkerhetsrådet. Visst, det kommer att ha en ordförande. När presidenten inte finns utförs hans plikter av premiärministern. Han kommer att vara ordförande, men alla beslut kommer att fattas genom hemlig omröstning så att inga påtryckningar kan äga rum.

I Säkerhetsrådet ingår ett tjugotal ministrar, myndighetschefer och andra.

Den planerade kupp för vilken den USA-baserade juristen Juras Siankevitj och journalisten Aljaksandr Fjaduta greps häromveckan, och där även Belarusiska folkfrontens ledare Ryhor Kastiusou sitter häktad som misstänkt, inbegrep bland annat Lukasjenkas ”fysiska likvidering”.

Vilka praktiska möjligheter kuppmakarna hade att ordna denna är oklart, de hoppades på belarusiska ”generaler” som bara spelade med i kupplanerna på låtsas. I det smyginspelade samtalet med ”generalerna” påstår de sig dock kunna ordna en avstängning av elsystemet i hela Belarus, om det behövs.

Både Lukasjenka och hans ryske kollega Vladimir Putin säger sig också ta mordplanerna på största allvar och riktar misstankar mot USA för att stå bakom dem.

Putin ska ha tagit upp frågan i sitt telefonsamtal med Joe Biden för två veckor sedan, utan att ha fått något begripligt svar. Han nämnde den också i sitt årliga tal i onsdags. Vita husets pressekreterare Jennifer Psaki sa därefter att mordplansanklagelserna saknar grund.

Belarusiska myndigheter hävdar att det även funnits planer på att kidnappa Lukasjenkas söner och gömma dem i en jordkällare i Homellänet. Lukashenka och stats-tv utlovar inom kort fler spektakulära detaljer som ska inbegripa miljontals dollar, prickskyttar, granatattacker och terrängbilar med kulsprutor.