Lukasjenka stödjer Putins anfall

Morgonens ryska attack mot Ukraina ägde rum även från belarusisiskt territorium, där ryska styrkor de senaste veckorna har befunnit sig. Belarus diktator Aljaksandr Lukasjenka solidariserar sig nu med det ryska agerandet och öppnar för utplacering av ryska raketer vid gränsen västerut.

Lukasjenka förnekade vid ett möte med militärer i dag att belarusiska styrkor deltar i den ryska krigsoperationen. Om det behövdes kunde de dock komma att göra detta, sa han.

Enligt Lukasjenka föreslog han i förra veckan själv Putin att lämna kvar en del av de ryska styrkor som dessförinnan samövat med Belarus. Detta för att stärka gränsen, mot bakgrund av att även Ukraina genomfört manövrer där. Putin stödde idén med motiveringen att detta också skulle skicka en signal till Ukraina om att landet borde söka en kompromisslösning på det spända läget.

Dock hade Ukraina vägrat detta, enligt Lukasjenka för att Väst har jagat på dem ”med en bajonett i rumpan”. Så sent som i natt ska Lukasjenka förgäves ha låtit hälsa den ukrainska försvarsledningen att de borde ringa Moskva för att undvika en konfrontation.

Lukasjenka hävdade att ukrainska gränsvakter redan i går kväll hade övergett sina positioner vid den belarusiska gränsen och menade att den ukrainska sidan avsiktligt eftersträvat en krigssituation.

Enligt Lukasjenka utgör dock inte läget någon nödsituation för Belarus. Kommande söndags folkomröstning om en ny konstitution pågår nu med förhandsröstning och kommer enligt landets Centrala valkommission inte att avbrytas.

Lukasjenka varnade ändå för Natos förstärkningar i Litauen och Polen och det senare landets enligt honom desperata ledning, som kunde komma att utnyttja situationen. Den belarusiske diktatorn överväger att be Putin om placering av ryska Iskanderrobotar och luftvärnssystemet S-400 vid gränsen västerut, berättade han för sina militärer.